Een storm in een glas water (op Mars)

images
Dit is nog steeds het beste bewijs voor water op Mars.

Het is weer eens zover. NASA heeft (opnieuw) sporen van water gevonden op Mars. Google maakte er zelfs een doodle voor (1).

“NASA heeft bewijs voor stromend water op Mars,” kopt nu.nl (2). Maar als je de eerste zin van het artikel leest: “Op Mars is bijna zeker vloeibaar stromend water aanwezig.” Ehm, wacht even, hebben ze nu bewijs of niet? Wat hebben ze op Mars gevonden, wat zijn de interpretaties en nog belangrijker: wat zijn de gevolgen voor de Bijbel en het christelijk geloof?

De feiten
Een team wetenschappers van het Georgia Institute of Technology hebben een paper gepubliceerd waarin ze kijken naar ‘recurring slope lineae’ (terugkerende lijnen op hellingen – afgekort RSL). Deze lijnen, zo heeft men ontdekt aan de hand van infraroodspectra, bestaan uit zouten. Voornamelijk magnesiumperchloraat, magnesiumchloraat en natriumperchloraat. Het interessante is dat deze lijnen ’s zomers aangroeien, en daarna weer afnemen. Hoewel Mars een koude planeet is komt de temperatuur van de hellingen waar deze lijnen op zijn toch regelmatig boven het vriespunt. Het infraroodspectrum van vloeibaar water is niet waargenomen, maar mogelijk wel dat van gehydrateerde zouten (zoutkristallen waar water in zit opgesloten). (3)

De theorie is nu dat in de warme perioden vloeibaar water langs de hellingen van kraters naar beneden stroomt. Door de lage druk op Mars verdampt dat water snel (of het bevriest door de lage temperatuur), waardoor de zouten die er in opgelost zaten achter blijven. Wat het interessant maakt is dat deze zouten het vriespunt van water verlagen (net als zout strooien op de Nederlandse snelwegen doet). Ook verdampt het water dan minder makkelijk. De astronomen hebben nog geen enkel idee waar dat water dan vandaan komt.

Mars RSL
Satellietfoto van de Hale krater op Mars. De donkere strepen zijn de RSL’s. Overgenomen uit (3).

Een klein zijspoor: op basis van de Bijbel zou je kunnen verwachten dat het water uit de planeet zelf komt. De aarde is immers uit water geschapen. Andere planeten misschien ook wel. Sowieso is Mars, uitgaande van de Bijbel, nog niet zo oud, ongeveer 6000 jaar. Dat betekent dat de planeet nog geologisch actief is, en dat er dus water uit de korst kan opborrelen.

Van water naar leven
Omdat water (op aarde in ieder geval) noodzakelijk is voor leven, zijn de meeste evolutionisten niet te beroerd om de zaak om te draaien. Als water noodzakelijk is voor leven, betekent dat dus dat er leven is, waar water is (in de logica is dit de foutieve modus ponens (4)). Water op Mars betekent dus niet automatisch dat er ook leven is op die planeet. Dit vloeibare water (als dat het al is, maar de papieren wijzen die kant wel op) is echter geen plek waar de gemiddelde bacterie zich lekker thuis voelt. De meeste tijd is het water niet vloeibaar, en wanneer het wel vloeibaar is, dan is het ontzettend zout.

Gevolgen voor de Bijbel
Stel nu dat er inderdaad leven wordt gevonden op Mars. Dan zijn er drie mogelijkheden hoe dat leven daar gekomen is:

 1. Het leven is daar vanzelf ontstaan.
 2. God heeft het leven daar gemaakt.
 3. De mens heeft het leven daar naartoe gebracht.

Optie 1 valt af. Leven ontstaat namelijk niet vanzelf (5). Optie 2 en 3 zijn goede mogelijkheden. Op basis van de Bijbel kun je niet uitsluiten dat God niet elders in het heelal leven heeft geschapen. Je kunt wel uitsluiten dat het om intelligent leven moest gaan. Door de zonde van Adam is namelijk de hele schepping vervloekt (Romeinen 8:20-21). Dus ook het buitenaardse leven. Als er intelligent leven zou zijn, zou dit leven dan ook zondeloos zijn geschapen? Zou dit leven ook onder de vloek van Adam vallen, zonder dat ze zelf gezondigd hebben? Moest Jezus ook voor hen sterven? Dat laatste zeker niet. In Romeinen 6:10 schrijft Paulus namelijk dat Jezus één keer voor allen is gestorven.

Intelligent leven elders in het heelal kunnen we op basis de Bijbel dus uitsluiten (let wel – het gaat hier om “fysiek leven”, de Bijbel spreek wel van een geestelijke wereld). Over hoe het zit met ufo’s en aliens zal ik in de toekom
st nog wel een blog schrijven, dat voert voor nu te ver.

Er blijven dus twee mogelijke verklaringen over wanneer men leven op andere planeten vindt. God heeft het daar geschapen, of de mens heeft het er naartoe gebracht. Onbewust, misschien, maar wel een mogelijkheid (6).

Evolutionisten moeten geloven dat leven vanzelf kan ontstaan. Misschien niet hier op aarde, maar dan wel elders in het heelal (daarmee verleggen ze gewoon het probleem voor de oorsprong van het leven, ze komen niet met een oplossing aanzetten). Maar juist omdat leven niet vanzelf kan ontstaan (5) zou het heel tof zijn als NASA bacteriën op Mars zou vinden. Daarmee heb je namelijk al twee plekken in het universum waar leven niet vanzelf kan zijn ontstaan, en dat maakt de evolutietheorie des te onmogelijker. (7)

Referenties
(1) http://www.google.com/doodles/evidence-of-water-found-on-mars
(2) http://www.nu.nl/buitenland/4134652/nasa-heeft-bewijs-stromend-water-mars.html
(3) Lujendra Ojha et. al, Spectral evidence for hydrated salts in recurring slope lineae on Mars, Nature Geoscience, 28/9/2015
(4) De modus ponens gaat:

 1. Als P, dan Q.
 2. P.

Dus Q.

De foutieve modus ponens is:

 1. Als P, dan Q.
 2. Q.

Dus P.

Een praktijkvoorbeeldje om dit te illustreren. Modus ponens: als het regent, dan worden de pannetjes nat. Het regent, dus de pannetjes worden nat.
Foutieve modus ponens: Als het regent, dan worden pannetjes nat. De pannetjes worden nat, dus het regent. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Er kan ook iemand met een tuinslang het dak staan te bewateren.
Voor leven en water gaat dit net zo: er kan prima water bestaan zonder dat er leven is, maar andersom niet. Als er op een planeet of maan geen water is, hoeft men niet op zoek te gaan naar leven.
(5) https://waaromschepping.wordpress.com/2015/07/07/ontstaan-van-het-leven/
(6) http://creation.com/et-from-earth
(7) Ik ben mij ervan bewust dat evolutionisten bij hoog en laag beweren dat de oorsprong van het leven niets met evolutie te maken heeft. Dat is natuurlijk onzin. Als je geen leven hebt, heb je niks om mee te beginnen.
(8) Ian Juby legt uit hoe evolutie natuurwetten moet doorbreken: https://www.youtube.com/watch?v=_Ea2d09r18o&index=14&list=PLB228C26CBD74D87B. Niet kijken als je een zwakke maag hebt (of beter: eerst naar 6:40 skippen).


4 reacties op ‘Een storm in een glas water (op Mars)

 1. yo man 🙂 Ik snap waarom je zegt dat er geen intelligent leven kan zijn op andere “werelden”, het punt voor jou is waarschijnlijk the “atoning work of Christ”. Maar er zijn al twee punten over intelligent leven. Het is mogelijk dat een wezen intelligent is maar geen vrije wil heeft, en als dusdanig niet zou kunnen zondigen. Ten tweede het is mogelijk dat een wezen wel een vrije wil heeft maar niet zondigt en als dusdanig niet gered hoeft te worden zoals de mens dat wel behoeft. Intelligentie in die zin is niet noodzakelijk verbonden aan de notie van “agent” zijn. Het kunnen verwerken van impulsen associaties creeëren etc. hoeft niet perse keuzevrijheid te impliceren.
  Mooie artikel verder

  Like

  1. Dank voor je reactie. Optie twee heb ik ondervangen in het artikel, want als het wezen niet zondigt maar wel onder de vloek leeft (die op heel de schepping rust), dan lijkt dat op z’n zachtst gezegd oneerlijk. Daarbij: God heeft de aarde geschapen om bewoond te worden. Niet een andere planeet.

   Maar zoals gezegd, over aliens zal ik in de toekomst nog wel eens wat schrijven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s