Grootste dino ooit gevonden!

Argentijnse onderzoekers hebben resten gevonden van wat mogelijk de grootste dino ooit is geweest: een reus die zijn kop tot wel 13 meter hoog kon tillen.(1)

Notocolossus gonzalezparejasi
Dat is de naam die ze het beestje hebben meegegeven: zuidelijke kolos. De soortnaam is een eerbetoon aan Jorge Gonzalez Parejas, die in dat gebied veel opgravingen heeft gedaan. Er zijn in een Argentijnse steengroeve resten van twee individuen gevonden, van de ene een bovenarm en ruggenwervels, en van de andere een voet en wat staartwervels. Op basis van de grootte van die botten – de humerus (bovenarm) is 1,76 meter lang – kunnen de paleontologen een beeld schetsen van hoe groot deze sauropode was: een bescheiden 30 meter lang, met een gewicht van 60 ton (vergelijkbaar met 13 olifanten).

srep19165-f1
Vindplaats en beenderen van Notocolossus.(1)

Notocolossus wordt ingedeeld bij de titanosauria, een groep sauropoden (grote dino’s met lange nekken en staarten) waartoe de grootste landdieren ooit ontdekt bij horen, zoals de Argentinosaurus en de Puertasaurus. Maar die eerdere reuzen vallen in het niet bij deze kolos.

Soortnaam
Wat bij dino-ontdekkingen altijd opvalt is dat men heel vaak een nieuwe soortnaam toekent aan nieuwe fossielen. Soms moet dat ook wel eens herzien worden.(2) Er waren dus waarschijnlijk veel minder dinosoorten dan we nu denken. Maar los van de soorten is het vaak ook duidelijk te zien dat sauropoden zoals de Notocolossus en Argentinosaurus, maar ook de bekende BrachiosaurusApatosaurus en Diplodocus waarschijnlijk tot hetzelfde basistype behoorden. Noach hoefde dus niet twee van elk van de tientallen soorten sauropoden mee te nemen aan boord van de ark, maar gewoon twee sauropoden. Volgens de paleontologen is Notocolossus zo’n 86 miljoen jaar oud. Dat baseren ze op de laag waarin de fossielen gevonden zijn. Maar diezelfde laag wordt door creationisten toegekend aan de zondvloed, slechts 4.500 jaar geleden. Deze sauropode heeft de vloed dus niet overleefd, in tegenstelling tot zijn familie op de ark.

Behemoth
In Job 40 spreekt God over de Behemoth. Hij beschrijft een landdier met uitzonderlijke kenmerken:

Zie toch, de Behemoth, die Ik gemaakt heb, evenals u,
hij eet gras zoals een rund.
Zie toch zijn kracht in zijn lendenen,
en zijn sterkte in de spieren van zijn buik.
Als hij wil, is zijn staart als een ceder;
de pezen van zijn dijen zijn samengevlochten.
Zijn beenderen zijn als staven brons;
zijn gebeente is als ijzeren stangen.
Hij is de voornaamste van Gods werken;
Hij Die hem gemaakt heeft, heeft hem zijn zwaard verschaft.
De bergen brengen immers voedsel voor hem voort,
en alle dieren van het veld spelen daar.
Hij legt zich te slapen onder schaduwrijke bomen,
in een schuilplaats van riet en moeras.
De schaduwrijke bomen bedekken hem elk met zijn schaduw;
de wilgen van de beek omringen hem.
Zie, als de rivier wild wordt, beeft hij niet;
hij blijft kalm wanneer de Jordaan opbruist tegen zijn bek.
Kan iemand hem bij zijn ogen vangen?
Kan iemand hem met strikken de neus doorboren?

Job 40:10-19, HSV

cederboom
Ceder, via Mark Froh, Creative Commons

In sommige vertalingen wordt Behemoth vertaald met olifant of nijlpaard. Maar als je de tekst wat beter leest zie je dat dit onmogelijk is, hier wordt namelijk gesproken over een dier met een staart als een ceder: een hele grote boom. Zowel olifanten als nijlpaarden hebben geen staart als een ceder.

De beschrijving komt het meest overeen met een sauropode. Zelfs de dingen die genoemd staan over zijn leefgebied komen overeen met wat paleontologen ontdekt hebben.

 

 

 

cederstaart
Stel dat ze wel een staart als een ceder hadden… Afbeelding via Kent Hovind

 

 
En zeg nou zelf, zo’n Notocolossus is toch veel indrukwekkender dan een olifant of een nijlpaard?

Behemoth Job
“Zie toch, de Behemoth” vanuit Jobs gezichtspunt. Afbeelding via Answers in Genesis.
Brachio teenkootje
Replica van een Brachiosaurus teenkootje. Mijn eigen voet ernaast ter vergelijking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referenties
(1) De publicatie in Nature.

(2) Mogelijk kun je het aantal soorten dino’s met 1/3 terugdringen, omdat verschillende groeifasen als verschillende dinosoorten worden bestempeld.


15 reacties op ‘Grootste dino ooit gevonden!

  1. Zover mij bekend is zijn er geen fossielen van mensen en dino’s samen gevonden. Maar dat zou ik ook niet vreemd vinden. Ik beweer ook niet dat mensen en dino’s samen leefden, maar gelijktijdig. Dus niet per se op dezelfde plek. Er zijn echter wel tal van aanwijzingen van menselijke voorwerpen en voetafdrukken in dino-aardlagen of daaronder tot afbeeldingen van dino’s van over de hele wereld. Daaruit kun je opmaken dat mensen en dino’s inderdaad gelijktijdig geleefd hebben.

   Like

   1. Volgens je bijbelcitaat leefden dinosaurussen wel degelijjk samen met de mens (of wordt er in Job 40 een andere Jordaan bedoelt??)!
    Overigens is er geen enkel bewijs dat mens en dino gelijktijdig leefden. Je refereert aan menselijke voorwerpen en voetafdrukken, dit “bewijs” is op z’n zachts gezegd twijfelachtig.

    Waarom heeft Noach de sauropoden überhaupt volgens jou meegenomen op de ark?? Er zijn geen levende soorten bekend die verwant zijn aan de sauropoden?

    Verder vraag ik me af wat de boodschap is van deze blogpost. Je verteld over een vondst van een fossiele dino-soort en daar plak je een bijbelcitaat bij. De enige connectie is dat het citaat te interpreteren valt als een stukje over dinosauriërs……..

    Like

    1. Ik zeg dat dino’s en mensen niet per se samen hoefden te leven, ik sluit het ook niet uit.

     Er is inderdaad geen enkel bewijs dat mensen en dino’s gelijktijdig leefden. Maar er zijn wel ontzettend veel aanwijzingen. Zou je me willen vertellen waarom je menselijke voorwerpen en voetafdrukken in en onder dinolagen twijfelachtig vindt? Je onderbouwt je stelling, op z’n zachtst gezegd, niet. Daarnaast zijn er ook nog de vele afbeeldingen en verslagen van draken uit de soms redelijk recente geschiedenis. Enkele goede werken hierover zijn Dragons or Dinosaurs? van Darek Isaacs en Dire Dragons van Vance Nelson. En ik ben zelf ook uitermate gecharmeerd van al het zachte weefsel dat men uit zogenaamd miljoenen jaren oude botten weet te vissen.

     Waarom Noach sauropoden meenam op de ark? Simpel. Omdat het door hun neus ademende landdieren waren. Dat was de opdracht die hij van God kreeg, om 2 van elk van de door hun neus ademende landdieren mee te nemen. Er zijn inderdaad geen levende soorten bekend die verwant zijn aan sauropoden. Dus? Er zijn ook geen levende soorten bekend die verwant zijn aan de dodo. Die zijn ook uitgestorven. Dat gebeurt soms, dieren sterven uit.

     De boodschap is tweeledig. Ten eerste informeren over de nieuwe dinovondst, ten tweede de link leggen naar de Bijbel en dino’s op hun rechtmatige plek zetten, niet miljoenen jaren geleden maar slechts duizenden.

     Like

 1. Er zijn echter wel tal van aanwijzingen van menselijke voorwerpen en voetafdrukken in dino-aardlagen of daaronder tot afbeeldingen van dino’s van over de hele wereld. Daaruit kun je opmaken dat mensen en dino’s inderdaad gelijktijdig geleefd hebben.

  Heeft u daar voorbeelden van?

  Like

  1. Je weet niet of dino’s geen vuur spuwden. Je was er niet bij. Het is zeer waarschijnlijk dat er in elk geval één of enkele dinosoort(en) was (waren) die dat wel kon(den). Dat wordt bevestigd door de legenden van vuurspuwende draken die je van over de hele wereld tegenkomt. En die aanwijzingen zijn er voldoende. De meest overtuigende voetafdruk vind ik zelf de zogenaamde Delk track. Deze is gescand met ik geloof een CT-scan en blijkt geen latere vervalsing te zijn, de modder is samengedrukt precies zoals dat bij twee echte voetafdrukken het geval zou zijn.
   En voorwerpen zijn er ook verschillende gevonden. Hiervoor verwijs ik je graag naar het boek Vergessene Archäologie van Michael Brandt, als een goed beginpunt.

   Like

   1. De Delk Track lijkt mij geen goed voorbeeld. Allereerst is deze niet door een professioneel paleontoloog tijdens een officiële opgraving gevonden. Bovendien is de vondst gedaan door een creationist die er wel eens belang bij kan hebben gehad om zoiets te vinden. Dat maakt de vondst redelijk dubieus en er is meer reden om te twijfelen: http://paleo.cc/paluxy/delk.htm.

    Betere voorbeelden vind ik vondsten die door evolutionisten gedaan zijn en gepubliceerd werden in peer-reviewed tijdschriften (aan de peer-review schort nogal eens wat in de creationistische wereld). Een paar voorbeelden:
    1. Een Cambrische spons in het Trias: http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/e98-049?journalCode=cjes#.Vum55dLhBdg.
    2. De oudste gewervelde in Ediacarafauna: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3208583.stm, waardoor er nauwelijks ruimte is voor het ontstaan van gewervelden.
    3. De Salt Range Formation in Pakistan heeft Tertiaire fossielen en wordt Precambrisch gedateerd.
    4. Reuzensalamanders worden 100 miljoen jaar te vroeg gevonden: http://www.nature.com/nature/journal/v422/n6930/full/nature01491.html.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s