Dinosaurussen – wat Freek je niet vertelt

Hé jongens en meisjes! Lukt het een beetje met het sparen van de dinoplaatjes? Ja? Mooi zo! Heb je het boek al bijna compleet?
In het dinoboek van de Albert Heijn supermarkten lees je dat dino’s 66 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Al wat je nu nog van dino’s vindt zijn fossielen. Maar wist je dat er aanwijzingen zijn dat dino’s kortgeleden nog geleefd hebben?

Catmando shutterstock.jpg
Hadrosaurus. Afb. Catmando/shutterstock.com

Zacht fossiel
Niet alle fossielen die gevonden worden zijn door en door versteend. Er worden ook fossielen gevonden van dino’s waar nog zacht weefsel in zit. Hierbij moet je denken aan bloedvaten en botcellen. Laatst is er zelfs een stukje niet-versteende huid gevonden van een hadrosaurus (eendenbekdino). Deze zachte delen kunnen niet lang bewaard blijven. Dan vergaan ze namelijk en blijft er niets meer van over.

Afbeeldingen
Wist je dat er over de hele wereld afbeeldingen gevonden zijn van dieren die wel heel sterk op dino’s lijken? Vaak zijn dat rotstekeningen of in steen uitgehouwen afbeeldingen (reliëfs). Hoe kunnen mensen die afbeeldingen hebben gemaakt? Dat kan alleen maar als ze de dino’s ook echt gezien hebben.

Kowit Sitthi Shutterstock 2
Stegosaurus op de muur van een tempel in Cambodja. Afb Kowit Sitthi/shutterstock.com

Denk maar eens na: kun jij een huis tekenen? Ik denk het wel. Maar kun je ook

Narmer2
Egyptisch palet met twee brachiosaurussen (langnekken).

een oerkakulus tekenen? “Wat is dat nu weer?” hoor ik je denken. Zou het een soort dinosaurus zijn? Je zult moeten toegeven dat je niet weet wat het is. Dus kun je geen oerkakulus tekenen. Dat klopt. Het is een woord dat ik net zelf verzonnen heb. Denk nu eens terug aan al die dino-afbeeldingen. Kunnen mensen die afbeeldingen gemaakt hebben als ze niet weten wat dino’s zijn?

Drakenverhalen
Net als de afbeeldingen vind je ook op de hele wereld drakenverhalen. Niet alleen in legenden en op de boeg van Vikingschepen, maar ook serieuze geschiedschrijvers zoals Marco Polo en Herodotus maken melding van draken. Als je die omschrijvingen leest doen ze je wel heel erg denken aan dinosauriërs. Maar waarom worden ze dan niet gewoon dino’s genoemd? Nou, dat komt omdat het woord ‘dinosaurus’ pas in 1842 is bedacht. Vóór die tijd werden dino’s ‘draken’ genoemd. Wist je dat de Chinese benaming voor ‘dinosaurus’ ‘verschrikkelijke draak’ betekent?

800px-Marco_Polo_-_costume_tartare.jpg
Ontdekkingsreiziger Marco Polo

 

Een andere verklaring
Freek vertelt maar één kant van het verhaal, dat dino’s miljoenen jaren geleden geleefd hebben. Maar deze feiten laten een ander verhaal zien. Misschien zijn dino’s wel helemaal niet zo lang geleden uitgestorven! Het lijkt erop dat mensen en dino’s samen geleefd hebben.
Deze verklaring kom je ook tegen in de Bijbel. Daarin staat dat God in zes dagen de wereld heeft gemaakt. Alles was goed. Maar de eerste mensen, Adam en Eva, kozen tegen God. Dat wordt de zondeval genoemd. Daarom gaat het slecht met de wereld, en zijn er oorlogen, honger, natuurrampen en gaan mensen dood. De kinderen en kleinkinderen van Adam en Eva deden allemaal slechte dingen. Daarom stuurde God een wereldwijde overstroming (zondvloed). Hij veegde zo de aarde schoon om opnieuw te beginnen. Alleen Noach en zijn gezin geloofden nog in God. Daarom werden zij gered: ze moesten een hele grote boot (ark) bouwen. Daarin konden zij, en allemaal dieren, de zondvloed overleven.
Veel van de fossielen, ook die van dino’s, zijn tijdens die zondvloed
gevormd. Dat verklaart waarom ze nog zachte delen hebben. En als zowel mensen als dino’s door God gemaakt zijn, dan hebben ze ook samen geleefd. Dat zie je in de Bijbel ook nog terug. God spreekt daar over een ‘leviathan’ en een ‘behemot’. Dat zijn Hebreeuwse woorden. Maar de omschrijving is die van een dino!

Onderzoek het zelf

Noahs_Ark
De Ark van Noach

Ik wil je uitdagen om zelf eens op onderzoek uit te gaan. Hoe zit het nu echt met de dino’s? Het boek van de Albert Heijn heb je al. Misschien zou je ook eens aan je ouders kunnen vragen of ze twee andere boekjes voor je willen kopen? Ze heten Het Antwoordenboek voor Kids (deel 1 en deel 2). Je kunt ze hier en hier bestellen. Deel 1 gaat over de schepping en de zondeval, deel 2 over dino’s en de zondvloed.

Veel plezier met je speurtocht!

 


6 reacties op ‘Dinosaurussen – wat Freek je niet vertelt

  1. Paleontologie, taxonomie, ecologie, geografie en nog wat andere vakgebieden hebben een behoorlijk sluitend en onderbouwd beeld van hoe de wereld ontstaan is. Het model is opgebouwd vanuit waarnemingen, deductie en tests, niet vanuit een beeld waarnaartoe gewerkt werd. Er zijn ook talloze foute aannames onderweg gemaakt die naderhand verworpen werden. Zo werkt wetenschap: je leert van fouten en stelt je hypotheses bij of gooit ze zelfs helemaal weg en begint opnieuw.

   Tot nu toe lees ik hier enkel niet-onderbouwde hypotheses. Kan je deze hypotheses eens uitdiepen en aangeven welke bijbelse theorie de waarnemingen beter verklaart en vooral: waarom?

   En wist je dat de meerderheid van de evolutie-aanhangers gelovig is? Bijvoorbeeld de hele katholieke kerk (zo’n 1,2 miljard mensen) staat achter de evolutietheorie en ziet daar geen probleem in ten opzichte van een god die zij aanhangen. Zij begrijpen de bijbel ook en zij zien geen problemen met de bijbelse verhalen en wat de wetenschap gevonden heeft. Waarom dan toch vastklampen aan deze ideeen, terwijl onze bevindingen in de realiteit een totaal andere kant op wijzen die *niet* tegen het woord van de bijbel gericht is?

   Like

   1. Beste Eelkonio,

    Een aantal stellingen uit je betoog wil ik graag even bestrijden:

    -Het beeld vanuit die wetenschapsgebieden is verre van sluitend. Je leest keer op keer in de wetenschappelijke literatuur dat er dingen worden ontdekt die men niet had verwacht op basis van het evolutionistische wereldbeeld.
    -De waarnemingen moeten worden geïnterpreteerd. Dat doe je aan de hand van je wereldbeeld. En dat is een vooropgezette set van geloofsovertuigingen. Binnen de wetenschap heeft men eens de (filosofische) beslissing genomen dat alleen het naturalistische denkkader leidend mag zijn binnen de wetenschap.
    -Je geeft een omschrijving van hoe wetenschap werkt, maar dat is hoe het zou moeten werken. In de praktijk blijkt dat zelfs fouten nog lang aangevoerd worden om een of ander model te ondersteunen.

    Dit artikel is geschreven met een jonge doelgroep voor ogen. In deze drie artikelen vind je de ‘grotemensenvariant’. Als je daar nog dingen verder uitgediept wilt zien, wil je dat dan even concreet maken?

    Persoonlijk interesseert het mij niet dat de meerderheid van evolutie-aanhangers gelovig zijn. In zekere zin zijn alle evolutie-aanhangers gelovig. Ook atheïsme is een geloof :-). Maar dat is een ad populum argument. Je hoort het je moeder nog zeggen: “Als alle mensen in de sloot springen, moet jij het dan ook maar doen?”
    De meeste gelovigen hebben nog nooit de hele Bijbel gelezen. Ik zou dus niet willen beweren dat zij de Bijbel begrijpen. En dat zij geen problemen zien, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

    Ik houd vast aan deze ideeën, omdat dat is hoe God zegt dat Hij de wereld heeft gemaakt. Dat er andere, menselijke denkbeelden iets anders zeggen geeft voor mij aan dat die mensen fout zitten. Er zijn al heel veel mensen geweest die evolutie in de Bijbel hebben geprobeerd te stoppen. Jij zegt heel duidelijk dat dat geen problemen geeft. Zou je me dan eens uit willen leggen hoe ik dat moet doen? Hoe kan ik de evolutietheorie in de Bijbel stoppen, zonder dat ik ook maar één letter aan de Bijbel verander?

    Like

 1. Lijkt me een horrortijd te zijn geweest voor de mensen die toen tussen de Tyrannosaurussen Rex te hebben geleefd.
  Heb je daar een stad gebouwd, komt daar effe een Rexje langs om effe te gaan happen. Of effe flink flink een kudde schappen naar binnen slurpen behoorde toen ook vast tot zijn favoriete bezigheden.
  Ik geloof er niks van. Ik geloof niet dat God dat zou hebben toegelaten!!! (mensen en Dino’s) Verdiep je maar eens in “The Gap” theorie. Sleutelwoord voor het nieuwe testament is Katabole, wat verkeerd is vertaald met grondlegging. Moet zijn exacte nederwerping. The wereld is zo precies nedergeworpen dat zelfs de sterrenhemel het evangelie verteld. Het Lam is gekend voor de nederwerping van de wereld.

  Like

  1. Hoi Marinho,

   Waarom zou God het niet toe hebben gelaten dat er af en toe een dino van de schaapjes kwam peuzelen, maar wel dat leeuwen dat doen? Of dat er aardbevingen zijn? Dit argument van je vind ik nogal speculatief op z’n best.

   Ik ben bekend met de hiaattheorie (gap theory), en deze heb ik, hoe zeg ik dat netjes, gewogen en te licht bevonden. Een paar interessante feitjes over de hiaattheorie:
   -Het is een nieuwe theorie, die pas opkwam nadat het naturalisme de overhand kreeg. De kerkvaders b.v. hebben dit nooit als een optie gezien.
   -De Hebreeuwse grammatica laat niet toe dat er een tijdgat is geweest tussen Genesis 1:1 en 1:2.
   -Katabolè is een samenstelling van het voorvoegsel kata (omlaag, naar beneden, etc.) en ballō, wat werpen/gooien kan betekenen. Maar het werkwoord heeft meerdere betekenissen, en een daarvan is leggen (als in: iets op een lagere plaats leggen). Zoek maar eens op in een (online) Grieks woordenboek. Welke vertaling is afhankelijk van de context. Je kunt voor de meeste woorden uit een andere taal niet zomaar één betekenis neerschrijven. Zelfs als je Engels of Duits naar Nederlands gaat vertalen kan hetzelfde woord nog op andere manieren vertaald worden in andere context.

   Om je verder uit de droom te helpen zou ik je graag willen verwijzen naar het grondige werk van Weston Fields, Unformed and Unfilled. Een zeer goed boek dat gehakt maakt van de hiaattheorie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s