De waarheid over dino’s – recensie

Staan er dino’s in de Bijbel? Wanneer leefden de dinosauriërs? En wanneer stierven ze uit? In de vlotte 58-minuten lange dvd The Truth about the Dinosaurs gaat de T.R.U.T.H.-groep op zoek naar de waarheid omtrent dinosauriërs.T.R.U.T.H._about_dinosaurs.png

De opzet van The Truth about the Dinosaurs is laagdrempelig. Kinderen zijn de doelgroep, maar ook voor volwassenen valt er genoeg uit te halen. In de film worden korte stukjes afgewisseld met sketches en cartoons, alles met het doel om vragen over dino’s die veel christenen hebben te beantwoorden. Elke vraag wordt eerst voorgelegd aan een publiek, waarna een expert het Bijbelse antwoord geeft.

Degelijke argumenten
In de dvd komen veel verschillende zaken omtrent dino’s aan bod. Afbeeldingen, zacht weefsel en drakenverhalen worden allemaal als degelijke argumenten aangevoerd om te wijzen op de betrouwbaarheid van de Bijbel. Door het laagdrempelige karakter worden de argumenten slechts oppervlakkig beschreven, zijn er weinig bronvermeldingen en is sommige argumentatie wat kort door de bocht. Daardoor is The Truth about the Dinosaurs voor volwassenen als serieus studiemateriaal wat minder geschikt. Maar voor kinderen jonge tieners is deze dvd echt een aanrader. Ingewikkelde zaken worden op een makkelijke manier uitgelegd. Ook zou je deze dvd als evangelisatiemateriaal onder kinderen en jongeren kunnen gebruiken.

Ondertitel-perikelen
Een van de manieren waarop kinderen worden aangesproken is doordat de presentatoren tal van (soms hele flauwe) grapjes maken. Helaas zijn sommige van de woordgrapjes moeilijk te vertalen, waardoor het wat gekunsteld overkomt in de ondertiteling. Je kunt ervoor kiezen om de dvd zowel in het Engels als met Nederlandse ondertiteling te kijken. Een nadeel aan de ondertiteling is dat er soms zwarte balken onder de tekst staan wanneer er andere tekst in het scherm staat (zoals de naam van de persoon die nu aan het woord is en zijn functie en website) waardoor die niet meer leesbaar is. Voor kinderen zal dat niet uitmaken, maar volwassenen die graag wat meer informatie zouden inwinnen zullen eventjes de ondertiteling uit moeten zetten (of vooraf in het menu ‘English’ selecteren).DSC00271

De belangrijkste boodschap
Aan het eind van de dvd, na de aftiteling en het lied dat eronder zit (ook apart te bekijken in het menu), komt ‘het serieuze gedeelte’.
cross-671379_1920.jpgDe presentatoren leggen heel duidelijk het evangelie uit aan de hand van Bijbelteksten. Ieder mens sterft, ieder mens heeft Gods geboden overtreden (gezondigd), en ieder mens gaat naar een eeuwige bestemming.
De presentatoren nodigen je uit om Jezus aan te nemen. Helaas houdt de boodschap daar op – ze hadden nog wel even toe mogen voegen hóe je dat dan doet. Namelijk door in gebed te zeggen dat je spijt hebt van de dingen die je verkeerd hebt gedaan, en toegeven dat je het zonder Jezus niet redt in dit leven. Ieder die dit oprecht bidt mag weten dat hij of zij een kind van God is. Terecht stellen ze dat deze boodschap belangrijker is dan de vragen die er zijn over dinosauriërs.

 


2 reacties op ‘De waarheid over dino’s – recensie

  1. Gedurende de zestiende eeuw brachten Spaanse conquistadores verhalen terug over stenen waarop vreemde wezens stonden afgebeeld, welke ze gevonden hadden in een grot in de buurt van Ica, een regio van Peru. Ze dachten dat het ceremoniële begrafenisstenen waren van de Nazca-cultuur. Enkele van deze stenen nam men zelfs mee naar Spanje. In zijn werk: “Relacion de antique dades d’este reyno del Peru”, schreef de Indiaanse geschiedsschrijver Juan de Santa Cruz Pachucuti Llamgui al in het jaar 1571 over deze vreemde gegraveerde stenen van Ica, lang voor de allereerste overblijfselen van een dinosaurus werden erkend in de vroege negentiende eeuw. Volgens zijn werk werden deze stenen “Manco” genoemd en werden gevonden in de “Koninkrijk van Chperu”- tombe in Chinchayunga.

    De Ica-stenen werden pas in 1970 bekend gemaakt door Dr. Javier Cabrera, een Peruviaanse arts die zo’n gegraveerde steen ooit eens als een verjaardagscadeau kreeg. Binnen vijfendertig jaar had hij meer dan 11.000 van dit soort gegraveerde stenen verzameld. De duidelijk geïllustreerde stenen van andesiet vertonen mensen, dinosauriërs (van het Jura-type), rituele en seksuele voorstellingen, en het gebruik van geavanceerde technologie zoals telescopen, sterrenkaarten, vrij gedetailleerde kaarten van de aarde (waar mogelijk zelfs het continent van Atlantis op afgebeeld staat), en meer.

    Dr. Javier zou de meeste stenen hebben gevonden in een zekere grot. Hij zou ook vele stenen in zijn bezit hebben gekregen van een boer genaamd Basilio Uschuya, die toegaf dat hij deze artefacten zelf maakte om te verkopen als souvenirs. Helaas was door dit voorval de geloofwaardigheid van deze stenen sterk aangetast.

    http://www.dossierx.nl/historie/het-geheim-van-nazca-deel-2.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s