Het offer van Zwarte Piet

Ik hou niet van politiek. Het leidt af van de zaken die echt belangrijk zijn. Maar soms ontkom je er als christen niet aan. En zeker nu een kindervriend wordt geofferd op het altaar dat politieke correctheid heet, is het tijd om even de balans op te maken. Want waar eindigt dit?

“Zo zie je maar, Sinterklaas is blij met alle Pieten, en iedereen mag meedoen,” zei Dieuwertje Blok in het Sinterklaasjournaal, de avond nadat de Goedheiligman voet aan wal zette in Maassluis. Naast de traditionele Zwarte Piet, overigens al jaren zonder de grote oorringen, waren er nu ook de zogenaamde ‘roetveeg-Pieten’ te zien en een hele serie bontgekleurde Pieten. Sinterklaas accepteerde ze allemaal, want hij kon hulp genoeg gebruiken.

600px-zwarte-piet-img_3749carre800
Afb. Aloxe, Wikimedia Commons

Het is niet mijn bedoeling om het hier te gaan hebben of Zwarte Piet racistisch is of niet. Ik ga geen onderzoeken presenteren, waaruit blijkt dat mensen met een donkere huidstint zich juist wel of juist niet beledigd voelen. Ik ga niet tegen christelijke ouders en scholen zeggen of ze wel of niet sinterklaas moeten vieren. Ik ga zelfs geen uitgebreide review geven van de intocht of het Sinterklaasjournaal – ik heb enkel de eerder gelinkte aflevering deels teruggekeken. Waar het mij om gaat is de trend die ik waarneem.

Uit met de pret
Een paar jaar geleden verdween voor veel mensen de lol uit het sinterklaasfeest. Ineens stonden er mensen op die besloten dat Zwarte Piet een uiting van racisme was. De zwarten werden onderdrukt door de blanke, het deed ons denken aan het slavernijverleden, et cetera. De discussie ging over de grenzen, en mensen die nog nooit sinterklaas hadden gevierd concludeerden dat het kinderfeest, zelfs al is het een “diepgewortelde traditie, discriminatie en stereotypering niet rechtvaardigt.”

Daar heb je het. Nederland bezwijkt onder internationale druk. De stemmen die “racisme” roepen worden gehoord, en het zou me niet verbazen als er over een paar jaar alleen nog maar gekleurde en roetveeg-Pieten te zien zijn. Het is te hopen dat de kinderen van nu onnozel genoeg zijn om deze transformatie te slikken, anders zal voor vele de pret van het sinterklaasfeest een paar jaar eerder eindigen dan gewenst.

800px-arago_-_supplice_sandwichHet altaar van PC
De plotselinge metamorfose van Zwarte Piet betekent niet alleen dat chocolaatjes, prenten, boeken en sinterklaasliedjes die moeten worden aangepast (“ook al ben ik zwart als roet”, “da-hag, da-hag, Zwarte Piet”, “Zwarte Piet ging uit fietsen”). Nederland heeft Zwarte Piet geofferd op het altaar van PC – politieke correctheid. Want dat is het hoogste goed tegenwoordig. Politieke correctheid. Alles wat wordt gezegd moet de toets der PC doorstaan. Lukt dat niet, dan ben je al snel een gevaar voor de vrijheid, een racist, een homo-hater

En juist daar ligt een enorme uitdaging voor christenen. Want de minst politiek correcte persoon die ik ken is niemand minder dan Jezus Christus. Veel van wat in de Bijbel staat is alles behalve PC. En dat nu Zwarte Piet langzaam uit de samenleving verdwijnt is slechts een teken aan de wand, een opstapje naar het ‘echte werk’.

Eén weg naar God
Ik was blij dat mijn dominee gisteren in de kerk vanaf de kansel preekte dat er maar één Weg is naar God, en dat is Jezus. Dat zijn overigens de woorden van Jezus Zelf. Maar die woorden zijn verre van populair. Ze zijn immers exclusief, niet-tolerant, en doorstaan de PC-test niet.

Ook in de kerken dringt PC door. Want in lang niet elke kerk zal de boodschap klinken dat er maar één Weg is naar God. Jezus noemde de Farizeeën “huichelaars” en “addergebroed”. De apostel Judas waarschuwt voor dwaalleraren in de gemeente. En Paulus schrijft zelfs dat hij Hymeneüs en Alexander aan de satan heeft overgegeven. Maar een christen die vandaag de dag dergelijke woorden zegt of schrijft wordt direct op de vingers getikt.

Welke christelijke normen en waarden moeten er nog meer geofferd worden aan de afgod die PC heet? Homoseksueel gedrag mag geen zonde meer heten. Abortus mag je niet moord noemen. Jezus als enige Weg tot God is intolerant. Het wordt tijd dat christenen durven spreken met de woorden uit Job 38:11. “Tot hier, en niet verder.”

Fijne sinterklaas!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s