Geen Grijs (recensie)

Evelina Jorritsma heeft een turbulent verleden. Ze raakte als tiener verslaafd aan drugs. Ze ondernam verschillende afkickpogingen en werd uiteindelijk clean – doordat ze Jezus leerde kennen! In Geen Grijs beschrijft ze haar levensverhaal. Een indrukwekkend en inspirerend boek, dat de werkelijkheid niet mooier maakt dan die is.

0c098912ee8cf9ce170caa7d06f0678b_GeenGrijsstaand.pngEvelina groeide op in een gewoon Haags gezin. Er waren geen grote problemen thuis. Op vijftienjarige leeftijd krijgt ze een jointje aangeboden. Van een keertje blowen gaat het naar vaker blowen. En dan van ‘soft’ drugs naar het hardere spul. Evelina stopt met haar opleiding en gaat werken, maar al het geld dat binnenkomt gaat op aan drugs. Een vriendin in het drugscircuit laat haar zien dat er veel geld te verdienen valt met tippelen. Uiteindelijk komt ze, na verschillende afkickcentra, bij Tot Heil Des Volks terecht, een christelijke zorginstelling. En daar leert ze Jezus kennen.

Ieders verhaal
Het verhaal van Evelina laat zien dat iedereen een drugsgebruiker kan worden. Haar thuissituatie was beter dan die van veel mensen die niet aan de drugs gaan. Daarnaast brengt ze heel mooi de rauwe kanten van die wereld onder woorden, zonder daarbij zelf in schuin taalgebruik te vervallen. Je wordt meegenomen dieper de spiraal van ellende in, in een leven dat steeds meer gaat draaien om de drugs. Een leven van verkeerde keuzes, foute vrienden en op een gegeven moment zelfs een mislukte zelfmoordpoging.
Maar ook een leven van herstel, van nieuwe kansen, en van een God die blijft roepen en trekken en uitnodigen.

Jezus
De titel van het boek is afgeleid van een droom die Evelina heeft. Wanneer ze in het christelijke afkickcentrum zit stelt God haar voor de keuze: haar oude leven of het nieuwe, drugs of Jezus, zwart of wit. Het kan niet allebei. God wil dat Evelina 100% voor Hem gaat. En dat wil Hij van ons ook!

Bemoedigenddownload (1).jpg
Evelina laat zien dat niemand voor God te ver weg is om gered te worden. Als zij, met haar drugs- en tippelverleden, door God vergeven kan worden, dan kan iedereen dat. Vooral tegen het einde van het boek laat ze zien wat ze heeft meegemaakt met God. In haar gebruikerstijd leerde Evelina Remko kennen, ook een gebruiker. Ze kregen een poosje een relatie en kwamen onafhankelijk van elkaar tot geloof – en werden clean (drugsvrij). In hun nieuwe leven zetten ze zich nu in om verslaafden vrij te zetten met hun stichting In de Vrijheid.

Waarom Geen Grijs?
Wat doet een recensie van een boek over drugs op een site als WaaromSchepping? Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats was Evelina niet-christelijk opgevoed. ‘Dood is dood’, leert ze van haar ouders. Je hebt maar één leven, dit leven. Dus zorg dat je ervan geniet. In de christelijke opvang leert Evelina dat het ontstaan van de wereld helemaal niet volgens de darwinisitsche, naturalistische processen is verlopen. Ze krijgt argumenten onder ogen die wijzen op een jonge aarde en een recente schepping.

Een tweede, veel belangrijkere reden om dit boek hier te bespreken is omdat ik Evelina en Remko persoonlijk ken. Ik kom regelmatig spreken voor de gasten die in hun stichting zitten. Dus maak ik gelijk een beetje schaamteloos reclame: met het kopen van Evelina’s boek steun je namelijk het werk van In de Vrijheid.

Van de straat op de weg
download.jpgRemko Jorritsma heeft al jaren geleden zijn eigen levensverhaal op papier gesteld: Van de Straat op de Weg. Hoewel Geen Grijs meeslepender geschreven is, is het een aanrader om beide boeken naast elkaar te leggen. Zo zie je dezelfde situaties vanuit beide perspectieven. Een memorabele passage uit Evelina’s boek is als ze met een hartprobleem in het ziekenhuis ligt. Remko komt haar niet direct opzoeken omdat hij naar Spanje is gegaan. Evelina denkt dat hij met vakantie is, maar in Remko’s boek lees je dat hij op zoek ging naar een afkickcentrum aldaar.
Een nadeel van beide autobiografieën lezen is dat er in beide boeken pseudoniemen worden gebruikt voor vrienden en bekenden. Die komen niet altijd overeen. Gelukkig doet dat niets af aan deze spannende, meeslepende levensverhalen.

De boeken van Evelina en Remko zijn te verkrijgen bij Crystallbooks.nl. Evelina werd eind vorig jaar geïnterviewd door Jorieke Frederikze op Groot Nieuws Radio.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s