De Langste Week (recensie)

Op het moment van schrijven is het Palmzondag, de dag dat Jezus zo’n 2000 jaar geleden onder luid gejuich op een ezelsveulen Jeruzalem binnenreed. Dit vormt het begin van de lijdensweek, die christenen wereldwijd nog jaarlijks herdenken en die uitmondt in de kruisiging en opstanding van Jezus. In zijn boek neemt Nick Page je mee naar de gebeurtenissen van deze Langste Week.

In De Langste Week beschrijft Page, aan de hand van de evangeliën en veel buiten-Bijbelse bronnen, zijn visie op de laatste week van Jezus’ leven voor Zijn kruisdood en opstanding. Het is duidelijk dat Page zijn huiswerk heeft gedaan. Hij deinst er niet voor terug om allerlei ‘stoffige’ geschiedenisverslagen te citeren.

Astronomie en overlevering20150928_034420
Voor het plot van De Langste Week neemt Page vooral het Marcusevangelie onder de loep. Hij vult het verslag aan met details uit de andere Evangeliën om een chronologie op te bouwen van de lijdensweek, die volgens Page plaatsvond in 33 na Christus. Hij baseert zich hiervoor gedeeltelijk op de overlevering, dat Jezus op een vrijdag gekruisigd is, en gedeeltelijk op astronomische gegevens. Er was in dat jaar namelijk een gedeeltelijke maansverduistering te zien in Jeruzalem, waarbij de maan bloedrood kleurde. Dat was dan volgens Page op de dag van de kruisiging, en dat zou overeenkomen met de profetie uit Joël over de verduisterde zon en maan als bloed, die Petrus ook met Pinksteren citeert. Wellicht is dit wat vergezocht.

Levendig beeld
Dat Page veel geschiedkundige kennis heeft spat van de pagina’s af. Hij lijkt elk detail aan te grijpen om over uit te wijden, maar zonder dat het saai wordt. Van al die zijpaadjes kun je als lezer echter wel gemakkelijk de weg kwijtraken. Toch verlevendigen deze details het beeld dat in de Evangeliën geschetst wordt. Hoe zag Jeruzalem eruit tijdens het Pesachfeest? Page vergelijkt het met de mohammedaanse hajj-bedevaart. Ook zijn uiteenzetting van Jeruzalem in de eerste eeuw is zeer behulpzaam, zeker voor mensen die er nog nooit geweest zijn.

800px-Jerusalem_Modell_BW_2.JPGDiscrepanties
Niet alle details uit alle evangeliën komen overeen. Soms doet Page een poging om die discrepanties op te lossen, maar meestal laat hij ze gewoon bestaan. Dat voelt soms wat onbevredigend. Ook legt Page de focus op de aardse kant van de lijdensweek. In zijn samenvattende hoofdstuk geeft hij een lijstje redenen waarom Jezus moest sterven, gezien vanuit de ogen van Pilatus (om rellen te voorkomen), de tempelelite (omdat Jezus hun macht aantastte) en Jezus Zelf (omdat Hij geweldloosheid predikte en weigerde terug te vechten). Een opvallend gemis is de geestelijke kant van de zaak: Jezus moest sterven om de gevolgen van de zondeval ongedaan te maken.

Wat is het doel?
Als lezer blijf je aan het eind zitten met de vraag wat nu eigenlijk het doel van het boek is, en wie de doelgroep. Page toont aan dat de gebeurtenissen in de evangeliën historisch gezien plausibel zijn – ze passen bij het politieke klimaat uit die tijd. Maar tegelijkertijd waarschuwt hij dat hij geen apologetisch boek heeft geschreven. De ondertitel is: Wat er werkelijk gebeurde in de lijdensweek, maar Page zelf geeft aan dat er onzekerheden, aannames en verzinsels in zijn verhaal zitten (“Geen enkele geschiedenis die het waard is om gelezen te worden draait alleen om feiten”, p. 12).Noel-coypel-the-resurrection-of-christ-1700.jpg
Het is ook niet zo één-twee-drie te zeggen voor wie Page De Langste Week heeft geschreven. Christenen kunnen er achtergrondinformatie in vinden over de details die niet in de Bijbel staan. Niet-christenen zouden verder op zoek kunnen gaan, maar omdat de meeste Bijbelteksten er als referenties bij staan en je dit boek eigenlijk met de Bijbel ernaast moet lezen, zal De Langste Week voor dat doel minder geschikt zijn. Los nog van het feit dat het hele geestelijke aspect buiten beschouwing wordt gelaten. Zelfs Jezus’ rede over de laatste dagen past Page toe op de verwoesting van Jeruzalem in 70 n. Chr. Met die theorie zijn echter grote problemen.

Ondanks deze manco’s is De Langste Week een lezenswaardige verhandeling, die menig christen veel nieuwe dingen zal leren en de ogen zal openen voor de achtergronden en details van de lijdensweek.
Gelukkig maakt Page veel goed door onomstotelijk vast te stellen dat het graf leeg was. Daar ontkom je niet aan. En dat is ook een van de belangrijkste boodschappen van de Bijbel: niet de dood heeft het laatste woord, maar Jezus!

WaaromSchepping geeft dit boek een 7.

Wil je een ‘second opinion’? In de nieuwste Weet Magazine (april 2017) staat een recensie van hoofdredacteur Jan Rein de Wit. Neem snel een abonnement of vraag een gratis proefnummer aan.


2 reacties op ‘De Langste Week (recensie)

 1. “Hij baseert zich hiervoor gedeeltelijk op de overlevering, dat Jezus op Zijn 33e gekruisigd is, en gedeeltelijk op astronomische gegevens. Er was in dat jaar namelijk een gedeeltelijke maansverduistering te zien in Jeruzalem, waarbij de maan bloedrood kleurde. Dat was dan volgens Page op de dag van de kruisiging, en dat zou overeenkomen met de profetie uit Joël over de verduisterde zon en maan als bloed, die Petrus ook met Pinksteren citeert. Wellicht is dit wat vergezocht.”

  Page baseert zich op het feit dat er maar twee mogelijke jaren zijn (gezien de dag waarop Pasen viel) en dat gezien de politieke situatie 33 n. Chr. waarschijnlijker is. Hij ondersteunt dit met de profetie uit Joël.

  Like

  1. Hoi Radagast,

   Page gaat ervan uit dat de kruisiging op een vrijdag was. Ik heb in de tekst de verkeerde focus gelegd door te zeggen dat Page uitging van de leeftijd van Jezus. Ik heb het aangepast, dank voor je oplettendheid!

   Shalom,

   -GJ

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s