Bijbelstudie – Uit één bloed (Hand. 17:26)

Er zijn veel wetenschappelijke bewijzen aan te voeren voor zowel het scheppingsmodel als het evolutiemodel. Sommige bewijzen worden zelfs door beide partijen gebruikt! Dat geeft ten diepste aan dat de kwestie schepping of evolutie niet gaat om de feiten, maar een geestelijke zaak is. Daarom verzorgt WaaromSchepping af en toe een korte Bijbelstudie die direct of indirect met deze kwestie te maken heeft.

Laatst bekeken mijn vriendin en ik de film Hidden Figures (dikke tip!). Hierin worden drie donkere vrouwen gevolgd die in het begin van de jaren 60 bij NASA werken. In die tijd is er nog volop sprake van rassensegregatie. Aparte wc’s voor ‘zwarten’, aparte plaatsen in de bus, geen doorstudeermogelijkheden… je schaamt je ervoor dat jouw ‘blanke ras’ dit nog niet eens zo heel lang geleden aan zijn ‘zwarte’ medemens heeft aangedaan.

hand-wit.jpg
De kleur van mijn hand verschilt van die van het witte papier.

Huidstint
Zoals je ziet heb ik de woorden ‘zwart’ en ‘blank’ tussen aanhalingstekens gezet. Dat heeft een reden. Misschien wist je het nog niet, maar ‘zwarte’ mensen zijn niet zwart. Ze hebben een donkerbruine huidstint. Op dezelfde manier zijn ‘witte’ of ‘blanke’ mensen niet wit. Ook zij hebben een bruine huidstint, maar wel een lichtere.

Dat wordt veroorzaakt door het pigment melanine. Ieder mens heeft dat, maar niet iedereen heeft evenveel melanine. Je kunt dus zeggen dat alle mensen dezelfde huidskleur hebben, maar dat alleen de tint daarvan verschilt. Dat is ook wat je mag verwachten op basis van de Bijbel:

En Hij maakte uit één bloed heel het menselijke geslacht om op heel de aardbodem te wonen.

Handelingen 17:26a

Adam en Eva
Alle mensen komen voort uit Adam, zegt Paulus in zijn bekende rede op de Areopagus. Dat Paulus in de zesdaagse schepping gelooft moge duidelijk zijn. Hoe zit dat dan met de huidstint van Adam en Eva? Ze kunnen in elk geval niet ‘blank’ zijn geweest, want dan hadden alle mensen een lichte huidstint. Ook konden ze niet een hele donkere huidstint hebben gehad, omdat er dan alleen maar ‘donkere’ mensen waren. Waarschijnlijk hadden zij dus een middelbruine huidstint, met een gemiddelde hoeveelheid melanine. Binnen één generatie kun je dan al kinderen met een verschillende huidstint krijgen, zelfs tweelingen!

creation-museum-adam-eve.jpg
Een middelbruine Adam en Eva, tentoongesteld in het Creation Museum.

Discriminatie
Deze kleine uitspraak van Paulus, weggemoffeld in een toespraak voor ongelovigen, heeft verregaande consequenties. Want als alle mensen uit één bloed (van één persoon) afstammen, dan betekent dat dus dat we allemaal familie van elkaar zijn. Laten we ons dan ook op die manier gedragen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s