De Marnix-misleiding

Marnix Medema is christen, wetenschapper en denkt dat we van de chimpansee afstammen kopte cip.nl vandaag. Marnix maakt deel uit van de 7×7 tour van Lazarus, een beweging voor progressieve kerkelijke vernieuwing vrijzinnigheid.

Mijn eerste reactie bij het lezen van CIP.nl’s titel was dat Marnix niet eens weet wat de evolutietheorie zegt, waarin hij zelf zo stellig gelooft. Gelukkig bleek uit het filmpje dat niet Marnix, maar de CIP.nl-redactie de domme fout heeft gemaakt te zeggen dat evolutie betekent ‘geloven dat mensen van chimpansees afstammen’. Marnix zegt het gelukkig wel goed: hij gelooft dat mensen en chimpansees een gemeenschappelijke voorouder hebben.

Eenzijdig belicht4973532326_6c75ba32ba_b.jpg
Maar daarmee is dan ook alles gezegd wat Marnix goed zei. Hij geeft zelf aan dat er “vele voorbeeldjes [zijn] die je kunt noemen waardoor het echt bijna onomstotelijk is dat [mensen en chimpansees] een gemeenschappelijke opa hebben”, waarbij hij met ‘opa’ verwijst naar een verre voorouder, niet naar zijn eigen grootvader, twee generaties terug. Misschien vanwege de korte tijd geeft Marnix maar één voorbeeldje: er is een stukje DNA dat zowel mensen als chimpansees gemeenschappelijk hebben. Het zit op dezelfde plek in het genoom, en het komt van een virus af. Het is zelfs op dezelfde manier kapot gegaan. Dat moet dus wel in onze verre voorouder zijn gebeurd, nietwaar?
Nee hoor, Marnix. Blijkbaar heb je je nog nooit in de creationistische literatuur verdiept. Had je dat wel gedaan, dan wist je af van het boek Terug naar de oorsprong van Peter Borger.
En zelfs als Marnix liever geen geld uit wil geven aan creationistische boeken, dan zijn er ook verschillende artikelen op internet te vinden. Marnix geeft er blijk van de zaak eenzijdig bekeken te hebben, en we moeten hem maar op zijn woord geloven dat het klopt wat hij zegt. Hij is immers de wetenschapper.

Virus-DNA: een broodje aap
Het is jammer dat Marnix geen enkele bron geeft voor zijn uitspraken. Dat maakt het lastig ze te verifiëren. Gelukkig is er geen enkel argument dat Marnix geeft, waar niet al eens een creationist uitgebreid op gereageerd heeft. Zo’n stukje ingesloten DNA wordt een ‘endogeen retrovirus’ genoemd, kortweg ERV. Dat is een stukje DNA dat líjkt op het RNA van een virus. Maar dat hoeft het niet te zijn. Een ERV is namelijk niet een ingesloten stukje virus, maar een ‘variatie-inducerend genetisch element’ (VIGE). Die zitten in alle organismen, en die zorgen ervoor dat je geen exacte kopie van je vader of moeder bent. Doordat die VIGE’s bij elke bevruchting ‘rondspringen’ in het DNA ten opzichte van dat van de ouders, kun je een enorme genetische variatie krijgen.
images.jpgERV’s zitten ook niet zomaar willekeurig in het DNA. Er zijn zogenaamde ‘hot spots’ waar je ze verwacht aan te treffen. Geen wonder, dus, dat er een overeenkomstig plekje is op het DNA van een mens en een chimp waar je zo’n VIGE aantreft. Je moet je dan wel gelijk afvragen hoe dat wordt gemeten: het DNA van een chimpansee is namelijk zo’n 14% langer dan dat van een mens. Nee, het staat vast dat mensen en chimpansees geen gemeenschappelijke voorouder konden hebben gehad.

De Bijbel als product van z’n tijdisaiah-scroll-crop
Nadat Marnix heeft vastgesteld dat mensen en chimpansees een gemeenschappelijke voorouder hebben, en dat je dus de wetenschap maar serieus moet nemen, komt hij uit bij de vraag hoe je dan met de Bijbel omgaat. Hij praat er veel over, maar zegt weinig. Bijna elke zin wordt voorafgegaan door ‘ik denk’. Zo stelt hij dat je zowel de wetenschap als de Bijbel serieus moet nemen, zonder de een boven de ander te plaatsen. Toch plaatst hij alweer direct de wetenschap boven de Bijbel, want hij zegt ook dat de aarde miljoenen jaren oud is. Dat levert natuurlijk problemen met Genesis, dat je maar vooral moet lezen als product van zijn tijd, in de context van ook de Babylonische en Sumerische literatuur. Hoe je dat dan doet, en hoe je dan bepaalt welke teksten je vergeestelijkt en welke je wel serieus neemt, tja, dat zegt Marnix niet. Hij noemt wat vage termen, maar concrete tips heeft hij niet. Dat is ook logisch, want als je op die manier met de Bijbel omgaat wordt alles subjectief. Moet je geschrift A uit Babylon of geschrift B uit Soemer gebruiken om de Bijbel te interpreteren? Die zeggen immers ook weer allebei wat anders. En stel je dan niet automatisch weer ‘de wetenschap’ boven de Bijbel?

download.jpgStoelpootvandalist
Ik kan het blijven zeggen: onderscheid nu eens de feiten van de interpretaties. De wetenschap is niet vrij van interpretaties, en die wetenschappelijke interpretaties zijn gebaseerd op een naturalistisch wereldbeeld waarin geen plaats is voor God. Ga je als christen dat aspect van de wetenschap serieus nemen, dan zet je jezelf buitenspel. Je zaagt de poten onder je eigen stoel vandaan. En je bent ontzettend inconsequent bezig, want diezelfde wetenschap zegt immers ook dat Jezus nooit uit de dood had kunnen opstaan. De opstanding van Jezus was geen groter of kleiner wonder dan de zesdaagse schepping, dus waarom zou je, ondanks het briefje uit de hemel dat we hebben, wel de wetenschap geloven als het over de schepping gaat, maar niet als het over Jezus gaat?
Het moge duidelijk zijn: Marnix is misleid (of misleidt zichzelf), en hij geeft die misleiding door. Niet alleen zaagt hij de poten onder zijn eigen stoel vandaan, maar ook die van veel goedgelovige christenen.
Maar het is nog niet te laat, beste Marnix. Stuur me even een berichtje als je dit leest, dan krijg je van mij het boek van Peter Borger toegestuurd. Wellicht kunnen we er dan eens over doorpraten, onder het genot van een kopje koffie?


11 reacties op ‘De Marnix-misleiding

  1. Hoi Radagast,

   In dat abstract (wat alweer uit 2011 komt) zie ik nergens dat Todd zegt dat mens en chimp genoom even lang is. Wel dat ze veel op elkaar lijken op basis van zijn random sampling methode, maar dat is niet een punt wat ik in deze blog aan de orde stel.

   Like

  1. Hoi Stijn,

   Goede vraag. De degeneratietheorie is allesbehalve ontkracht, kan ik je vertellen. De hoeveelheid nuttige genetische informatie neemt elke generatie af. Dat komt onder andere door genetische foutjes (mutaties) in het DNA. Bij mensen komen er elke generatie 60-100 nieuwe genetische foutjes bij. Veel van die foutjes zijn niet erg, maar er zijn er ook die leiden tot hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Dit alleen al wijst erop dat de degeneratietheorie klopt: het menselijk DNA was ooit ‘zeer goed’ geschapen (Genesis 1), maar na de zondeval zijn er steeds meer genetische foutjes ingeslopen. Hierdoor werden onder andere de leeftijden van de mensen steeds korter. Toegegeven, de laatste jaren worden mensen gemiddeld gezien ouder, door betere zorg en hygiëne, maar de maximale leeftijd wordt niet veel hoger.

   Hoewel het boek van Peter Scheele ondertussen alweer 20 jaar oud is, is het zeker nog niet achterhaald.

   Shalom,

   -GJ

   Like

 1. “het menselijk DNA was ooit ‘zeer goed’ geschapen (Genesis 1), maar na de zondeval zijn er steeds meer genetische foutjes ingeslopen.”

  Hoe kan dat? Inteelt?

  Like

  1. Hoi Stijn,

   Inteelt zorgt op zichzelf niet voor nieuwe mutaties, maar dat zorgt ervoor dat schadelijke mutaties in de genen meer kans hebben om tot uitdrukking te komen. De mutaties zelf worden veroorzaakt door radioactieve straling, afkomstig van de zon, of van de stenen waaruit je huis is opgebouwd. Gelukkig zijn er allerlei eiwitten die het DNA controleren en herstellen, maar ondanks dat glippen er toch elke generatie een paar foutjes door.

   Like

 2. Hallo GertJan,

  even een korte reactie op Degeneratie Theorie van visionare Peter Scheele. Deze theorie is inderdaad actueler dan ooit tevoren. Em. Genetika Prof John Sanford schreef in 2005 reeds uitgebreid over dit onderwerp en het staat buiten kijf dat het genoom degenereert. Onlangs verscheen een ge-up-date versie van zijn boek met daarin nog meer recente bewijsvoeringen, dat het genoom vervalt. Informatie is inherent instabiel en er is geen redding mogelijk in een universum waar voorturend willekeurige mutaties optreden. Zelf deed ik de laatste 2 jaar onderzoek met een japanse groep naar de “VIGE” aanwezig in het X chromoom en ze zijn allemaal functioneel. Ze vormen hoogsteen base paren met long-non-coding RNAs en bepalen zo de 4D struktuur van het X chromoom (dwz de struktuur in de tijd veranderd). Dit is precies wat creation science voorspelt. Daarmee is creation science een wetenschappelijk alternatief. Voor Sanford:

  M vr Gr.
  Peter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s