Scheppingsnieuws: Menselijke evolutie – een rekbaar begrip

De menselijke evolutie is sterk aan verandering onderhevig. Nieuwe vondsten en herdatering van oude vondsten laten zien dat het niet op een paar honderdduizend jaar aankomt. Maar wat levert al dit gegoochel met getallen op?

Hoewel de genoemde data verschillen per geraadpleegde bron, kon ik tot voor kort bij mijn lezingen zeggen dat de vermeende evolutionaire voorouders van de mens zo’n 3-5 miljoen jaar geleden uit de boom vielen. Maar die ballon gaat nu niet meer op. Een kaakfragment met tanden (die er behoorlijk menselijk uitzien) is gedateerd op 7,2 miljoen jaar geleden. Bovendien is deze kaak gevonden in Griekenland. Dat zou dus betekenen dat de eerste mensen niet vanuit Afrika, maar vanuit Europa zijn ontstaan. De onderzoekers geloven wel dat de moderne mens, Homo sapiens, in Afrika is ontstaan.

100.000 jaar meer of minder…
Ook de evolutie van Homo sapiens zelf moet worden herzien. Al in de jaren 1960 werden menselijke fossielen ontdekt in Marokko. Die blijken nu volgens de onderzoekers 300.000 jaar oud te zijn. Dat is 100.000 jaar ouder dan de mens mocht zijn volgens de evolutietheorie. Tot nu toe werd gedacht dat de mens in de Hoorn van Afrika is geëvolueerd en zich zo’n 195.000 jaar geleden over de wereld is gaan verspreiden. Hoe gaan evolutionisten hiermee om? Niet getreurd, volgens hen heeft de mens zich eerst door Afrika verspreid, zo’n 300.000 jaar geleden, en is pas 100.000 jaar later andere continenten gaan bezoeken. Niets zo rijk als de fantasie van een evolutionist, lijkt het wel.

Naledi botten
Homo naledi-beenderen

Toch géén 3 miljoen jaar
En dan is er nog Homo naledi, waarvan in 2015 met veel bombarie bekend werd gemaakt dat deze Afrikaanse ‘menselijke voorouder’ tot wel 3 miljoen jaar oud zou zijn. Met een heel scala aan dateringsmethoden kwam men uit op een herziene ouderdom van 250.000 jaar. Met het vorige nieuwsbericht over de evolutie van Homo sapiens zullen ze misschien wel weer op hun schreden terugkeren. Dan is Homo naledi immers geen voorouder meer van de moderne mens zoals de ontdekkers graag hadden gezien. Hooguit is naledi een ‘neef’ van ons.

Een geldig alternatief
Al deze evolutieverhaaltjes worden in het leven geroepen om één feit te verdoezelen: dat God de mens als mens heeft geschapen. Dat was geen honderdduizenden of miljoenen jaren geleden, maar slechts zo’n 6000 jaar. Dat betekent ook dat alle fossiele mensen volwaardig mens waren, en alle fossielen apen niets meer dan apen.
Totdat men deze positie aanneemt zullen de ouderdommen van menselijke resten en andere fossielen altijd onderhevig zijn aan hoe de evolutionistische wind nu weer waait.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s