De mythe van Adam – standaard thevo-argumenten (3)

Door de zonde van Adam is de dood in de wereld gekomen. Dat is wat de Bijbel leert. Maar theïstisch evolutionisten geloven niet dat Adam de eerste mens was, als hij al bestond…

Het bestaan van Adam wordt door theïstisch evolutionisten (thevo’s) betwist. Eén enkele menselijke voorouder, zo’n 6000 jaar geleden, past niet bij het evolutiebeeld dat de moderne mens al 300.000 jaar bestaat. Daarom zijn ze vaak geneigd Adam te vergeestelijken: Adam was geen mens, maar een groep mensen. Of misschien waren Adam en Eva het eerste mensenpaar dat God een geest had ingeblazen. Dieren, inclusief onze vermeende dierlijke voorouders, hebben immers geen geest.
Creación_de_Adán_(Miguel_Ángel)De Bijbel zelf laat geen ruimte voor dergelijke interpretaties, het is dan ook niets meer dan inlegkunde. En inlegkunde leidt altijd tot problemen. Het probleem van deze inlegkunde is misschien nog wel het grootste dat thevo’s moeten overwinnen: als Adam niet de eerste mens was, waren er al mensachtige voorouders die leefden en stierven voor de zondeval.

Dood voor de zondeval
Paulus nam Genesis uiterst serieus en letterlijk. Hij schrijft namelijk:

Daarom, zoals door één mens de zonde in de wereld is gekomen, en door de zonde de dood, en zo de dood over alle mensen is gekomen, in wie allen gezondigd hebben. 

Romeinen 5:12, HSV

Door de schuld van Adam is de zonde in de wereld gekomen, en vervolgens de dood. Voor de zondeval was er dus geen dood. En dat is een beetje lastig te bevatten voor thevo’s, want dan kunnen er immers geen miljoenen jaren van lijden en dood evolutie voor de schepping van Adam zijn geweest. Hoe lossen ze dat op? Bijvoorbeeld door de zondeval te vergeestelijken.

download.jpgGeen zondeval, geen Christus
Als er nooit een zondeval was, bijvoorbeeld omdat Adam nooit een echt persoon was, dan is er ook geen dood ‘voor de zondeval’. Hiermee los je het probleem echter niet op. Je creëert een heel groot nieuw probleem. Als de dood niet het gevolg is van de zondeval, dan was het offer van Jezus waardeloos. Atheïst Frank Zindler zag dat in toen hij in een debat met William Lane Craig zei:

Het meest vernietigende dat biologie het christendom heeft aangedaan was de ontdekking van biologische evolutie. Nu we weten dat Adam en Eva nooit echt bestaan hebben is de kernmythe van het christendom vernietigd. Als er nooit een Adam en Eva zijn geweest, was er nooit een zondeval. Als er geen zondeval is geweest, is er geen noodzaak voor redding. Als er geen noodzaak voor redding is, is er geen noodzaak voor een redder. En dat maakt Jezus, historisch of niet, werkeloos. Ik denk dat evolutie absoluut de doodsteek is voor het christendom.

Als de dood niet het gevolg is van de zondeval, is de dood dus altijd onderdeel geweest van de schepping. Dan hoede de dood dus ook niet verslagen te worden aan het kruis. Het is niet ‘de laatste vijand’ die verslagen moet worden, maar het scheppende mechanisme. De Bijbelse God van Leven wordt een evolutionistische afgod van de dood.

download.png

Ontbrekende overgangsvorm
Er zijn nog meer problemen met deze visie. Zo dient een thevo zich bijvoorbeeld de vraag te stellen waar in de geslachtsregisters (Genesis 5 en 11, 1 Kronieken 1, Lukas 3) de ‘overgangsvorm’ zit tussen een ‘mythe’ als Adam en een echt persoon als Abraham. Welke personen in de (doorlopende!) geslachtsregisters zijn mythisch, en welke hebben echt geleefd?

 

Vergeestelijkte zondeval
Goed, volgens thevo’s was de zondeval dus geen echte gebeurtenis. Maar het staat wel in de Bijbel. Hoe moet je daar dan mee omgaan? Nou, simpel: je vergeestelijkt gewoon het hele verslag. De zondeval gaat niet om Adam, maar om ons zelf. Wij zijn de ‘Adam’ die tegen God kiezen en Zijn geboden overtreden.
Dat klopt natuurlijk wel, maar dat is niet het hele verhaal. Als je de zondeval louter geestelijk leest, dan heeft die geen basis meer in de realiteit, en dan heeft je eigen zondige natuur dus ook geen betekenis in de werkelijkheid. En dan komt de dooddoener ‘God is liefde’ om de hoek kijken: Hij vergeeft het je toch wel.
Ja, God is liefde. Maar Hij is ook rechtvaardig, en Hij is heilig. Daardoor kan Hij niet toestaan dat er ook maar één druppel zonde op de nieuwe aarde komt. Daarom moeten we erkennen dat we zonden begaan en dat we Jezus’ offer nodig hebben. Het offer van Jezus heeft waarde, omdat het stevig in de realiteit gegrond is. Zonder zondeval is het kruis nutteloos. 

 


2 reacties op ‘De mythe van Adam – standaard thevo-argumenten (3)

 1. Als Adam de eerste mens was hoe kwamen de kinderen van Adam dan aan een partner? Of hadden de kinderen van Adam sex met elkaar? Dat kan toch niet? Dan zouden we toch allemaal inteelt zijn?

  Like

  1. Hoi Stijn,

   Goeie vraag. In Genesis 5:4 staat dat Adam zonen en dochters verwekte. Ook kun je uit Genesis 1 afleiden dat Gods schepping in het begin ‘zeer goed’ was – foutloos. De reden dat het vandaag de dag niet handig is om met een naaste bloedverwant te trouwen is omdat je dan een grote kans hebt dezelfde nare genetische foutjes door te geven aan het nageslacht. Maar in de tijd van Adam was dat nog geen enkel probleem. In de Bijbel zie je een trend: de eerste zonen van Adam trouwden met hun zussen. 2000 jaar later, bij Abraham, lees je dat hij getrouwd was met zijn halfzus (Genesis 20:12). Nog eens zo’n 500 jaar later, ten tijde van Mozes, wordt het de Israëlieten verboden met hun zus te trouwen (Leviticus 18:9).

   Dus je ziet, incest was vroeger niet zo’n probleem als dat nu was. Het klinkt misschien ‘vies’ om met je eigen familie te trouwen, maar dat is toch echt de enige optie die je hebt. Alle mensen zijn familie van elkaar, dus je ontkomt er niet aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s