Het teken van 24 september

Al wekenlang is christelijk internet in de ban van Openbaring 12. Wordt dit teken aan de hemel echt op 23 september vervuld? En wat gaat er dan gebeuren?

En er verscheen een groot teken in de hemel: een vrouw, bekleed met de zon, en de maan was onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren.
En zij was zwanger en schreeuwde het uit in barensnood en in haar pijn om te baren.

Openbaring 12:1-2

Het teken in de sterren
Een teken aan de hemel, een zwangere vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten en twaalf sterren op haar hoofd. Volgens veel christenen moet je dit zoeken in de sterrenbeelden. Nee, dat is niet iets occults, sterrenbeelden bestaan gewoon, zijn door God gemaakt en worden zelfs door Hem genoemd (Job 9:9, Job 38:31, Amos 5:8). Wat is er dan aan de hand op 23 september?
Dan staat de zon in het sterrenbeeld Maagd. Onder haar voeten is de maan. De ‘koningsplaneet’ Jupiter heeft dan 9 maanden in haar buikholte doorgebracht en is er nu weer uit. En boven het hoofd van het sterrenbeeld Maagd staat het sterrenbeeld Leeuw, bestaande uit 9 sterren en aangevuld met 3 planeten: 12 dus. Planeten werden in Bijbelse tijd ook als sterren gezien; dwaalsterren, omdat hun positie aan de hemel steeds verandert.

stellarium-000.png
Maagd, gezien vanaf Jeruzalem, op 23 september. Screenshot uit Stellarium.

Nou, daar heb je het. Het ultieme bewijs dat op 23 september er iets gebeurt. Zoals de wederkomst van Jezus. Of het vergaan van de wereld. Of de opname van de gemeente. Of het uitbreken van de Derde Wereldoorlog. Maar welke van die opties, daarover verschillen de meningen.

Er werd een teken gezien op het computerscherm
Johannes meldt heel duidelijk dat dit teken werd gezien. Maar, als je de zon ziet, dan is het dag! Met computerprogramma’s kun je mooi aangeven hoe de hemel eruitziet, maar wat zie je echt op die dag? Nog een screenshot.

stellarium-002.png
Wat je werkelijk ziet op 23 september.

 

 

Dit is wat er gebeurt als ik alle handige foefjes weer uitzet. Geen sterrenbeelden, geen planeten, slechts de zon en de maan. Toch zegt Johannes dat dit ging om een teken dat werd gezien, en wel aan de hemel. Als deze samenstand van planeten daadwerkelijk het teken van Openbaring 12 is, dan kan het alleen maar worden gezien op je computerscherm. Nu weet ik wel dat veel mensen het hemels vinden om de hele dag op hun schermpje te turen, maar of Johannes dat nu bedoelde…?

De leeuwenkroon
Als de samenstand van sterren en planeten inderdaad het teken is, waarom sprak Johannes dan wel over een vrouw, maar had ze een kroon van 12 sterren? Je kunt Leeuw, inclusief de drie planeten, moeilijk als een kroon zien. Maar ja, met fantasie kan alles natuurlijk.

stellarium-003.png
De negen sterren die Stellarium in Leeuw tekent, plus de planeten Venus, Mars en Mercurius.

En dan nog iets: welke versie van Leeuw neem je? Stellarium gaat uit van 9 sterren met lijntjes ertussen, maar er zijn ook andere tekeningen mogelijk, zoals deze met 15 sterren:

 

Leo_constellation_map_visualization.PNG
Welke sterren tel je mee? Afb. Wikimedia Commons.

Andere bronnen noemen er 10 of 13. Hoeveel sterren er in Leeuw zitten hangt af van welke sterren je meetelt. Het is dus volledig arbitrair.

Niet uniek
En dan is het ook nog eens zo dat dit teken niet uniek is. Er zijn andere data met een soortgelijke samenstand te vinden, zoals, in het afgelopen millennium, 14 september 1056, 12 september 1293, 6 september 1483 en 24 september 1827. Is de wereld dus al vier keer vergaan in de afgelopen 1000 jaar?

download.jpg

En de andere tekenen dan?
Het meest desastreuze wat je kunt doen is Bijbelverzen uit de context lezen. Openbaring 12 gaat verder met een ander teken aan de hemel, namelijk dat van de vuurrode draak met zeven koppen en tien horens, die op het punt staat het door de vrouw gebaarde Kind te verslinden. De hoofdletter duidt al aan dat vertalers dit Kind interpreteren als Jezus, want dat Kind zal de volken hoeden met een ijzeren staf. De vrouw en het kind vluchten de woestijn in voor 3 1/2 jaar, en dan bindt de engel Michaël de strijd aan met de draak (later als de satan geïdentificeerd). De draak werd op aarde geworpen, sleept in zijn val een derde deel van de sterren (engelen?) met zich mee en gaat vervolgens op aarde de vrouw en haar Kind vervolgen. De vrouw krijgt vleugels om (opnieuw) naar de woestijn te vluchten, en de draak spuwt een rivier uit zijn bek om de vrouw te verdrinken. En dan…

 

En de draak werd boos op de vrouw, en ging heen om oorlog te voeren tegen de overigen van haar nageslacht, die de geboden van God in acht nemen en het getuigenis van Jezus Christus hebben.

Openbaring 12:17

Hier wordt duidelijk dat de vrouw geen sterrenbeeld is, en de planeet Jupiter niet het Kind. De draak (satan) gaat oorlog voeren tegen het nageslacht van een sterrenbeeld? Ik denk dat hij wel wat beters te doen heeft. Sterren kunnen de geboden van God niet in acht nemen, en het getuigenis van Jezus Christus niet hebben. Mensen wel. 

Holman_Josephs_Dream.jpgAndere interpretatie
Doorgaans worden deze tekenen uit Openbaring 12 nog op een andere manier geïnterpreteerd. De vrouw is Israël (de twaalf sterren, zon en maan verwijzen terug naar de droom van Jozef). Het Kind is dan Jezus, die voortkomt uit het geslacht van David, nakomeling van Juda, de zoon van Israël (Jacob). En de overigen van het nageslacht, dat zijn de christenen, de mensen die vanwege hun geloof in het Kind worden vervolgd. Al die tijd geniet Israël Gods bescherming. Daarom bestaat het land en het Joodse volk vandaag de dag nog steeds.

Het teken van 24 september
De oplettende lezer viel misschien al op dat de titel van deze blog gaat over het teken van 24 september. Ik verwacht namelijk niet dat er 23 september iets gebeurt. Let wel: ik zeg niet dat het niet kan, maar wel dat je het niet kunt afleiden op basis van Openbaring 12:1-2. Daarom mag eenieder deelnemen aan het teken van 24 september. Ga die zondagochtend naar een kerkdienst, en dank God dat de wereld nog niet vergaan is, en dat er nog tijd is. Want een ding is zeker: Jezus komt een keer terug. Ben je er klaar voor om Hem te ontmoeten?

 


13 reacties op ‘Het teken van 24 september

 1. Eerst de nietszeggende argumenten.
  Je ziet het niet, dus…? dus is het er niet?
  Je kunt wel meer sterren meetellen? Ja, dat kan altijd.

  Leeuw plus 3 planeten is geen kroon? Toch wel, kijk:
  http://www.wimjongman.nl/nieuws/2017/kroon-juda.html

  Het teken kwam nog 4x voor? Nee, kijk:

  Gert-Jan, wie gelooft dat Jezus de eerste 7 jaren niet kan terugkomen, omdat eerst alle plagen van de grote verdrukking moeten komen, kan niet anders dan ontkennen.

  Like

  1. Dag Harry,

   Het is niet ‘je ziet het niet, dus het is er niet’, maar ‘er staat in de Bijbel dat het gezien wordt, en je kunt het niet zien’. Er zijn voor elke (eindtijd)theorie voor- en tegenstanders. Ik heb deze blog geschreven omdat er nogal wat ongefundeerd elkaar napraten op internet voorkomt.

   Maar hoe het ook zij, wat mij betreft spreken we elkaar de 24e weer. Of dat nu op aarde is of in de hemel…

   Like

 2. of beter, ga morgen naar de kerk. De gedenkdag van schepping en herschepping.
  ex 20:8-11; Ezech 20:22,20; luk 6:5; heb 4:10; Openb 14:7
  Over Openb 12 is veel meer te vertellen samen met 13 en 14.

  Like

    1. Ah, duidelijk. Ik was even bang dat je verwees naar de scheppingsweek als een ‘herschepping’, zoals weleens wordt gedaan door aanhangers van de hiaattheorie (gap theory). En als je ergens een lezing geeft hou ik me aanbevolen om eens langs te komen.

     Like

   1. Sabbat in de nieuwe schepping, hersteld: Jesaja 66:22 en 23 samen met Openbaring 21:1.
    Herschepping begint bij verlossing: Deut 5:14,15 met 2 Korinthiërs 5:17;
    En het geldt voor iedereen die God op de eerste plaats zet: Jesaja 58:2, 13 en 14 met Prediker 12:14.

    Like

 3. Gert-Jan, met je reactie “we spreken elkaar op de 24e” geef je aan niet te begrijpen waar Openbaring 12 en 23 september 2017 over gaan. Wat het teken betekent, hoeft namelijk niet op die dag te gebeuren!! Men kan hopen dat Jezus spoedig komt, maar dat kan ook (veel) later.

  Like

 4. Interessante gedachtegangen! Ja het maakt wel degelijk uit of je de sterren/planeten met het blote oog kan zien of dat je daarvoor een computerscherm nodig hebt.
  Nog even een vraag aan Gert-Jan. Je geeft aan dat het aantal planeten/sterren willekeurig is, maar hoeveel van die planeten en sterren kun je in Israel met het blote oog zien? Ik denk namelijk dat ook de plaats op aarde wellicht van belang kan worden geacht.
  Ik bedoel dit als de sterrebeelden al in de Bijbel worden genoemd, dan mag je toch wel veronderstellen dat die al vroeger (algemeen) bekend moeten worden geacht en daarmee ook de planeten/sterren die daarin een rol spelen.
  Gedachten?

  Like

  1. Hoi Theodor,

   Israël is inderdaad de centrale plek van de Bijbel. Dat er bijvoorbeeld dit jaar een zonsverduistering was in de VS is tof, maar dat is niet een zonsverduistering die door de Bijbel voorspeld had kunnen zijn. De sterrenbeelden van de dierenriem zijn in elk geval wel in Israël te zien, net als alle planeten, maar het teken kon je niet zien omdat de zon toen scheen. Gebaseerd op de Bijbelteksten die volgen lijkt het in Openbaring 12 dan ook helemaal niet om sterrenbeelden te gaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s