Aankondinging: 95 stellingen tegen revisionisme

Er zijn door de jaren heen veel pogingen gedaan om de Bijbel aan te passen aan het evolutiedenken. Dit is samen te vatten onder de noemer revisionisme: de Bijbel wordt herzien (gereviseerd) om beter bij de wetenschappelijke consensus te passen, met name de evolutietheorie. Met de woorden ‘evolutie’ en ‘evolutietheorie’ in deze stellingen wordt doorgaans het volledige seculiere ontstaansmodel bedoeld: oerknal, vorming van sterren(stelsels), miljoenen jaren, het vanzelf ontstaan en de gemeenschappelijke afstamming van al het leven op aarde.

450px-Wittenberg_Thesentuer_Schlosskirche.JPG
De stellingen op de deur van de Slotkerk te Wittenberg. Afb. AlterVista, Wikimedia Commons.

In dit Lutherjaar leek het mij goed om, in navolging van de reformator, een lijst van 95 stellingen tegen revisionisme op te stellen. Sommige stellingen zijn gericht tegen een specifieke vorm van revisionisme, maar de meeste zijn van toepassing op elke vorm. Sommige stellingen staan vast sterker dan andere. Een revisionist zal echter op al deze stellingen antwoord moeten geven om zijn revisionisme in stand te houden.

Let wel, dit zijn niet 95 stellingen tegen de evolutietheorie. Die bestaan al. Deze stellingen zijn gericht tegen het toevoegen van evolutie aan de Bijbel, net zoals Luther zelf vijf eeuwen terug de toevoeging van buiten-Bijbelse praktijken in de katholieke kerk aan de kaak stelde.
Toch jammer dat Luther niet verder kwam dan slechts 95 stellingen…

 

De stellingen komen vanaf volgende week in 8 blogjes online, op onderwerp gerubriceerd. Vanaf 30 oktober zijn ze ook als e-book gratis te downloaden.


4 reacties op ‘Aankondinging: 95 stellingen tegen revisionisme

 1. Ik heb de 95 stellingen tegen de evolutietheorie gelezen en uitgeprint; iedereen die denkt iets te weten over het begin van alle dingen moet ze gelezen hebben. Hoewel ik de macro-evolutie als een grote leugen beschouw, mag de evolutietheorie voor mijn part verder in alle scholen onderwezen worden, maar niet zonder dat aan de tegenargumenten evenveel tijd wordt besteed, en dat door een objectieve lesgever (dat mag een ongelovige intelligent designer zijn). Ik ben ervan overtuigd dat de helft van de leerlingen die geloven in de evolutietheorie dan afstand zou nemen van wat hen als bewezen werd ingelepeld.
  Dat Gert-Jan van Heugten nu ook 95 stellingen tegen revisionisme opstelt, vind ik een zeer goed initiatief. Weet je, je kunt er voor 100% van overtuigd zijn dat de evolutietheorie onzin is, maar op zich brengt je dat niet dichter tot God. Alleen het geloof in Zijn woord, en de onvoorwaardelijke aanname van wat Hij ons in de Bijbel nagelaten heeft, brengt ons dichter tot Hem, en gelukkig maar, aan alles wat het verdienstelijke Logos Instituut ons te vertellen heeft, heeft de arme van geest geen boodschap, het is voor hem allemaal Chinees. Het Evangelie daarentegen, het kortste en het meest hoopgevende verhaal ooit geschreven, is verstaanbaar voor iedereen die nederig het hooft buigt en zich op de borst slaat. Precies daarom mag aan Gods woord niet geraakt worden en moeten we onze steun betuigen aan iedereen die de strijd aanbindt tegen degenen die menen dat de tijd rijp is om de Bijbel te updaten. Een herschreven Koran zou ik toejuichen, de wereld kan er alleen maar minder wreedaardig door worden, maar aan Gods woorden valt niet aan te tornen.

  Like

   1. Het is raak wat daar gezegd wordt. De evolutietheorie is een beestachtige theorie, letterlijk en figuurlijk. Vele (gelovige) gewetensvolle evolutionisten zijn zich daarvan bewust, we merken een evolutie in het uiten van hun theorie.
    Toen ik nog jong was, stond de evolutietheorie voor de wet van de sterkste. Veel later werd het dan de wet van de sterkste en de meest aangepaste, en vandaag is het kortweg: ‘de meest aangepaste overleeft.’ Toch staat in de evolutietheorie de wet van de sterkste op gelijke voet met de best aangepaste, kijk maar naar de paringsgevechten waarbij de zwakste moet afdruipen en de sterkste zijn genen doorgeeft. Als de macro-evolutie waar is, is het een verhaal waarin de meest aangepaste en bovendien de sterkste het pleit wint. Gezien wij volgens diezelfde theorie veredelde primaten zijn, moeten ook wij, om ons te handhaven, gevolg geven aan de wet van de sterkste. Uiteraard gaat het dan niet om paringsgevechten, maar om gevechten waarbij de meest begaafde, de handigste en de gewiekste de ander onderwerpt. De evolutietheorie ziet voor zijn ‘creaties’, w.o. de mens, geen heil in: mededogen, vergevingsgezindheid, belangeloze inzet en zelfopoffering. Er is maar één weg om te overleven en hogerop te raken, en dat is: pakken wat er te pakken valt, en als het kan ook afpakken, waarbij je je geen vragen hoeft te stellen over de anderen en je je vooral niet mag laten dwarsbomen door je geweten.

    Like

 2. Behalve dan met de t in ‘die nederig het hooft buigt’. Veel gehoor met je 95 stellingen, ik ga je e-book zeker downloaden en uitprinten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s