Darwin vervangen (recensie)

In 1859 publiceerde Charles Darwin On the Origin of Species. Hierin beschreef hij een mechanisme (evolutie/natuurlijke selectie) wat volgens hem de diversiteit van alle leven kon verklaren – zonder dat daar een God voor nodig was. Nu, bijna 160 jaar later, vond Nathaniel Jeanson het eens tijd om de balans op te maken. Klopt Darwins theorie bij de feiten? En hoe zit het met alle dingen die Darwin niet wist? Jeansons conclusie liegt er niet om: het is tijd om Darwin te vervangen.

replacing-darwin-cover-web (1).jpgIn Replacing Darwin zet bioloog Nathaniel Jeanson, die zijn doctorstitel haalde aan de prestigieuze Harvard-universiteit, op heldere wijze uiteen hoe de biologie zich in de afgelopen anderhalve eeuw ontwikkelde. Hij begint bij wat Darwin waarnam en de middelbareschool-genetica van Gregor Mendel, maar gaat al snel naar de moderne genetica. Darwin was daar in zijn tijd nog helemaal niet van op de hoogte. Voor hem was de biologie ‘simpel’, en het is vanuit die nu achterhaalde kijk op het leven dat hij zijn evolutietheorie opstelde.

Darwin schreef zijn boek over de oorsprong van soorten, maar volgens Jeanson had Darwin slechts weet van minder dan 20% van de vandaag bekende soorten. Kun je dan echt iets nuttigs zeggen over de oorsprong van soorten? Jazeker, maar je kunt dat niet tot in het oneindige doortrekken. Zo presenteert Jeanson graag het voorbeeld van zebra’s. Er zijn drie zebrasoorten, die samen met de ezels en de paarden een familie vormen. Waar Darwin zich voor kon stellen dat deze familie een gemeenschappelijke voorouder had met andere dierenfamilies (zoals honden en katten), toont Jeanson overtuigend aan dat de genetische verschillen te groot zijn om met mutaties te overbruggen.

Het mooie van Replacing Darwin is dat Jeanson een theorie opwerpt die nog niet getest kan worden. Uit zijn theorie volgen voorspellingen. Naarmate het DNA van meer en meer soorten in kaart wordt gebracht zal blijken of Jeansons voorspellingen uitkomen. De komende jaren zullen dus spannend worden…

Wat Jeanson goed doet, is dat hij veel analogieën gebruikt. Zijn favoriet is de puzzel. Darwin kon vrij spelen met de losse middenstukjes, maar ondertussen zijn de vier hoekstukken gevonden, en de randen van de puzzel. Die bakenen af hoe groot de puzzel kan worden, en dat belooft weinig goeds voor de evolutietheorie en de aanname van universele gemeenschappelijke afstamming.1200px-Charles_Darwin_01 

Vanwege de laagdrempelige instap en het wetenschappelijke karakter is dit boek een must have voor iedereen die het Engels machtig is en zich serieus bezig wil houden met de schepping-evolutie-discussie, ongeacht aan welke zijde van het debat hij zich bevindt. Want als Replacing Darwin íéts duidelijk maakt, is het wel dat de discussie nog lang niet voorbij is.


4 reacties op ‘Darwin vervangen (recensie)

  1. Een recensie mag eindigen in een aanbeveling, daar is niets mis mee. Elke recensie is subjectief. Even los van het feit dat peer review geen waterdicht proces is, er zijn verschillende vaktijdschriften waar dit ook wordt gereviewd. Ik kan je er wel een paar aanraden als je interesse hebt.

   Like

    1. Sowieso verwacht ik dat Journal of Creation en de CRSQ er aandacht aan gaan besteden. Heb je daar al een abonnement op? Kan ik je aanraden.

     De review van Lawson is niet minder gekleurd dan de mijne. En als we het toch over waarderingen gaan hebben: Lawsons review krijgt 3 sterren, het boek 4…

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s