Zon staat op perfecte afstand

Dit artikel verscheen eerder in Weet Magazine 18 (December 2012) en is met toestemming overgenomen.

Veel mensen geloven dat de zon, planeten en manen 4,5 miljard jaar geleden zijn ontstaan uit een gaswolk. dit wordt ‘het accretiemodel’ genoemd. maar dit model brengt enorme problemen met zich mee.

Deeltjes plakken niet, maar vallen uit elkaar
Men gelooft dat de gaswolk als een elpee begon te draaien toen deze onder zijn eigen zwaartekracht in elkaar stortte. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren of wat dit
proces in gang heeft gezet, weet men niet. 800px-Rocky_Ring_of_Debris_Around_Vega.jpg
Hierdoor botsten moleculen en stofdeeltjes tegen elkaar aan en bleven plakken. Dit vormt echter een probleem. Wanneer (stof)deeltjes met genoeg snelheid tegen elkaar botsen, breken ze weer op en vallen ze uit elkaar. Er kan dus niets blijven plakken.

De as van de zon staat uit het lood
Volgens het model belandde het meeste materiaal in de zon; zwaardere elementen kwamen dichter bij het centrum van de gaswolk te liggen en vormden de rotsplaneten Mercurius, Venus, Mars en Aarde. Verder weg ontstonden de gasreuzen Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus. Een argument dat voor dit mechanisme wordt aangevoerd, is dat alle planeten netjes in een vlak draaien. Maar hier is een probleem: de as van de zon
staat scheef. Als het model zou kloppen, zou je verwachten dat de draai-as van de zon loodrecht op het vlak staat. Dat is niet zo. De as is 7° uit het lood.

planets2013
De zon en acht op volgorde. Afb. WP, Wikimedia Commons.


Speciaal ontworpen voor leven op aarde
De zon is allesbehalve een gemiddelde ster. De zon is bijvoorbeeld zwaarder dan 90% van alle individuele sterren die we kennen. Hierdoor is de zon erg stabiel voor zijn grootte. Dit houdt in dat er weinig zonnevlammen en elektrische stormen zijn die het leven op aarde kunnen bedreigen.
Ook is de afstand tussen de aarde en de zon precies goed voor leven op aarde. een beetje dichterbij en al het water zou verdampen; iets verder weg, en alle zeeën zouden bevriezen. De aarde zit precies in het goede gebied om vloeibaar water te hebben. Zonder dat kun je niet leven.
Zo zijn er nog veel meer factoren die tussen nauwe grenzen moeten liggen wil er op een planeet leven mogelijk zijn. De kans dat al deze factoren samenkomen is ongelofelijk klein. Het lijkt er dus op dat de zon speciaal voor leven op aarde is ontworpen.


3 reacties op ‘Zon staat op perfecte afstand

  1. Helemaal mee eens!

    De zon is speciaal ontworpen voor leven op aarde, net zoals onze neus speciaal is ontworpen om er een bril op te kunnen zetten en onze voeten speciaal zijn ontworpen om er sokken aan te kunnen doen.

    Wat is die Grote Ontwerper toch een slimmerik!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s