Dinoreis (5)

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.40.jpeg
Het was een flinke klim, maar het uitzicht is fantastisch.

Dag 11 – zaterdag 9 juni
Dit is onze tweede rustdag hier. Ontbijt was om 8 uur in plaats van 7, en daarna was er een ochtenddienst waarbij Art Chadwick met ons de tweede Petrusbrief doorliep. Als je de teksten daar leest, vooral in hoofdstuk 3, snap je niet dat er christenen zijn die de schepping en zondvloed ontkennen. Ik ben benieuwd naar hoe theïstisch evolutionisten deze teksten herinterpreteren.

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.39.jpeg
Zoek de fossielen…

In de middag hadden we de gelegenheid om zelf naar fossielen te zoeken. Eerst stopten we bij een mooi uitkijkpunt waarbij je ver over de ranch kon kijken. Daarna gingen we naar een ‘micro quarry’, waar veel kleine stukjes lagen zoals botfragmenten, tanden en schubben. Het vinden van tanden en schubben ging me nog niet zo goed af, maar er zaten wel een paar interessante botfragmenten bij, waaronder een stuk van een rib en verschillende stukjes schildpadschild.
Na het verzamelen moesten we onze buit uitspreiden en bekeken de paleontologen de stukjes. Alles wat voor het museum interessant is werd geconfisqueerd, maar de rest mochten we houden. Blijkbaar ben ik nog niet getraind genoeg, want ik mocht alles houden.

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.39 (1).jpeg
Mijn buit van de dag.

 

 

Dag 12 – zondag 10 juni
Behalve het verschil in tijdzones is er ook nog een verschil in weekindeling. Vandaag is zondag, maar voor ons was dat een gewone werkdag, dus het voelde als maandag. Pas toen ik dit verslagje typte realiseerde ik me dat het vandaag geen maandag is. Aan de ene kant is het raar om het weekend halverwege het weekend al achter de rug te hebben, maar aan de andere kant: als je niet op de dagen van de week let, merk je er niet zo veel van.

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.39 (2).jpeg
Mijn raptor-tand (even in een zakje gedaan zodat ik ’m niet kwijtraak terwijl ik op de gps moet wachten). Zie onder voor een close-up.

Hoewel voorspeld was dat het vandaag slechts zo’n 70 °F (21 °C) zou worden, kwam de temperatuur ruim boven de 90 °F (32 °C) uit. Gelukkig kan ik een beetje hoofdrekenen om van Fahrenheit naar Celsius te komen, anders zou ik niet geweten hebben dat het kneiterwarm was vandaag.
Mijn stukje van de groeve blijft botten opleveren. Ik heb er al verschillende die de achterwand in gaan, en waarvoor ik dus weer vanaf de bovenkant moet gaan afgraven. Behalve die kwam ik vandaag veel Hadrosaurus-tanden tegen en nog wat andere kleine fragmenten die niet gps-baar zijn. En daarnaast had ik er een stuk of tien die wel genoteerd werden. Een paar stukken pees, een vergruisde Hadrosaurus-tand, iets wat waarschijnlijk een Triceratops-tand is, een stuk van een wervel (dat is wat ik donderdag omschreef als de ‘brede pees’), enkele ondefinieerbare fragmenten en een mooie raptor-tand. Johannes had het topstuk van de dag: een tand van een Nanotyrannus (een soort kleine T. rex, die als een aparte soort te boek staat maar mogelijk gewoon een jongere Tyrannosaurus is).

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.38 (2).jpeg
Johannes’ Nanothyrannus-tand.

Het duurde vanmorgen even voordat er water bij de groeve was (gelukkig had ik genoeg flesjes gevuld). Gedurende de dag kwam het bericht dat onze waterput bijna droog stond. Dat betekent dat we extra zuinig moeten gaan doen met het water: minder douchen en minder afwas (wegwerpbordjes/bekers). De put vult zichzelf weer, maar dat duurt eventjes. Momenteel zitten we hier met zo’n 60 mensen, en dat gaat volgend weekend oplopen tot het maximale aantal van 70. Blijkbaar kan de put dat niet aan. Maar de expeditie afkappen, daarvan is tot nog toe geen sprake. Al moet er worden ‘gedoucht’ met babydoekjes en zou er een dagelijkse trip gemaakt moeten worden om waterflessen te kopen, we gaan niet weg tot de volledige vier weken erop zitten. Dat is wat door de quarry leaders werd gefluisterd. Maar zo ver is het gelukkig nog niet, de situatie is nog niet penibel genoeg om bezorgd te worden.

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.38 (1).jpeg
Deze krekel kwam vanmiddag op mijn pad zitten toen ik naar de wc liep. Je hoort ze de hele dag (en nacht) door.

Voordat het college begon legde Chadwick even uit waarom we geen water hebben. De put reikt in een laag poreus gesteente. Daarboven en daaronder zit een ondoordringbare laag. Water reist zijwaarts door de aquifer (waterhoudende laag). Wanneer de put meer water oppompt dan de aquifer aan kan vullen, valt deze droog. En dan duurt het weer even voordat het waterpeil is aangevuld.
Het college zelf ging over complexiteit. Er zijn erg complexe structuren, zoals hoe zenuwen werken, hoe cellen zich delen en hoe ATP, het energiemolecuul in cellen, wordt gemaakt. Die complexe structuren zijn aanwezig in allerlei levensvormen die, volgens evolutionisten, al van voor het Cambrium een verwantschap moeten hebben. Maar er zijn zo goed als geen fossielen van die periode, dus kan die complexiteit niet op een bevredigende manier verklaard worden vanuit een evolutionair model.

 

WhatsApp Image 2018-06-11 at 03.34.38.jpeg
Close-up van mijn raptor-tand. De zaagrand geeft weg dat het om de tand van een een theropode (tweepotige vleeseter) gaat. Hun tanden vielen vaak uit tijdens het eten. Dat je theropodetanden, maar geen -botten, tussen botten van planteneters vindt, zegt wat over wat er mogelijk gebeurd is bij de vorming van deze fossiellaag. Wat precies? Daarover zal ik in een volgend verslagje wel wat meer over vertellen.

 

 


Een reactie op “Dinoreis (5)

  1. Erg interessant om te lezen, Gert-Jan. Lijkt me schitterend om mee te maken. Over fossielen schrijven is mooi, maar met gereedschap in de aarde wroeten en er zelf naar op zoek gaan, dat is het echte werk.
    We blijven je blog in de gaten houden.
    God bless.
    Johan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s