Scheppingsnieuws: Vogelbaby in Birmees barnsteen

Een half jaar terug was de fossiele gevederde vogel/dinostaart die in barnsteen was gevonden uitgebreid in het nieuws. Nu heeft dezelfde onderzoeksgroep een nieuwe vondst bekend gemaakt: een complete vogelbaby, gevangen in barnsteen.

Barnsteen (ook bekend onder de Engelse naam amber), is versteende hars. Door evolutionisten wordt deze gedateerd op de tijd van de dinosauriërs. De barnsteenfossielen uit Birma krijgen een ouderdom van 99 miljoen jaar toegewezen. In die tijd waren er blijkbaar al volledig geëvolueerde vogels, blijkt maar weer uit deze nieuwe vondst.

whole specimen BY Lida XING.jpg

Prachtig fossiel
Aan de veren konden de wetenschappers zien dat het vogeltje in dit barnsteenbrokje waarschijnlijk nog maar een paar dagen oud was. Het fossiel wordt toegeschreven aan Enantiornes, een uitgestorven vogelsoort. De kop, vleugels en poot zijn goed zichtbaar. Ongeveer de helft van het vogeltje is gefossiliseerd, genoeg om een reconstructie te maken.

De bron van barnsteen
Dit soort fossielen geeft geen enkele aanwijzing voor de vermeende dino-naar-vogel-evolutie. In tegendeel, deze goed gevormde en volledig ontwikkelde vogels lijken erop te wijzen dat dino’s en vogels afzonderlijk geschapen zijn.
Wat ook opmerkelijk is, is de bron van barnsteen. Dat is de versteende hars van (naald)bomen. Er worden wereldwijd enorme afzettingen gevonden van barnsteen, niet alleen in Birma (Myanmar), maar ook in de Baltische staten wordt veel barnsteen gevonden. Hoe zijn deze enorme hoeveelheden daar terechtgekomen? Het is bekend dat bomen hars uitscheiden als ze ‘gewond’ zijn. En gezien de enorme hoeveelheden barnsteen, moeten hier heel wat beschadigde bomen in het spel zijn geweest. De meest voor de hand liggende verklaring is de wereldwijde zondvloed ten tijde van Noach. Alleen met een natuurgeweld van die omvang kun je veel beschadigde naaldbomen krijgen die door het water samengedreven worden, waardoor de hars grote hoeveelheden barnsteen kan vormen.

(Reconstructie door Cheung Chung Tat; foto door Lida Xing)


2 reacties op ‘Scheppingsnieuws: Vogelbaby in Birmees barnsteen

 1. “Dit soort fossielen geeft geen enkele aanwijzing voor de vermeende dino-naar-vogel-evolutie”- de evolutie van dino’s naar vogels was 56 miljoen jaar eerder Het oudste beest dat tot de vogels gerekend kan worden is 155 miljoen jaar oud. Dat is 56 miljoen jaar vogelevolutie voordat dit kuiken (zo heten ‘vogelbaby’s) in hars terecht kwam. Er waren toen vele vogels in vele groepen. De Enantiornithes zijn geen soort vogel, maar een taxonomische groep van vogels. De Enantiornithes zijn uitgestorven bij de Krijt-Paleogeen grens.
  Evolutionair is het interessant dat dit kuiken tanden had (één tand is goed zichtbaar). Tanden komen niet in moderne vogels voor.

  Like

  1. Hoi Peter,

   Vogels met tanden komen vaker voor, ook vandaag de dag nog. Evolutionair gezien zegt dat niks. Maar als je zo graag in evolutie wilt geloven, hoe verklaar je dan proto-avis, een volledig ontwikkelde, modern-uitziende vogel, geschat op 225 miljoen jaar. ‘Slechts’ 70 miljoen jaar voordat vogelevolutie een beetje begon.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s