Genderwaanzin

“Dames en heren, de intercity naar Utrecht vertrekt over ongeveer vijf minuten van spoor drie. Herhaling: de intercity…” 

320px-Zijkant_trein_met_logo_NS
Afb. TahR78, Wikimedia Commons

Ik kan niet tellen hoe vaak ik in mijn studententijd een dergelijke boodschap heb gehoord. Met mijn gratis ov-pas heb ik heel wat stations aangedaan. Maar deze boodschap gaat nu verdwijnen. Nee, de NS heeft geen wondermiddel waarmee alle vertragingen in een klap uit de wereld zijn. De blikken vrouwenstem zal het niet meer hebben over ‘dames en heren’.

In de belediging
Tegenwoordig is het ‘hip’ om je door alles en iedereen beledigd te voelen. Ik noem dat: ‘in de belediging schieten’. En mensen schieten maar wat snel in de belediging. Dat ondervond ik aan den lijve toen ik recent een artikel over de ark van Answers in Genesis op Facebook deelde. Wat was het geval? Ze hadden de grote, houten replica van de Ark van Noach verlicht in regenboogkleuren, om de regenboog als symbool terug te claimen van de homobeweging.

rainbow+ark+web
De regenboogark, Kentucky, VS. Afb. Answers in Genesis

De regenboog is immers door God ingesteld als het teken van het verbond met Noach, dat Hij de aarde nooit meer met een wereldwijde vloed oordeelt.
Opvallend was dat christen en niet-christen, homo en hetero allemaal in de belediging schoten. De christelijke hetero’s schoten in de belediging omdat ze bang waren niet-christelijke homo’s te beledigen. Zo lang je maar politiek correct bent…

Male_and_female_sign.svg“Dames en heren…”
Wat is nu het probleem met de uitspraak ‘dames en heren’? Een kleine minderheid kan zich daar niet in vinden. Quirine Lengkeek, ‘youth advocate’ van Stichting CHOICE, een club die zich internationaal inzet voor vrije keuze op het gebied van seks, zegt tegenover de NOS: “Er is meer dan alleen man en vrouw.”

O, ja? Wat dan? Dat wordt dan weer niet duidelijk. De NOS ondervraagt ook nog een (soort van) transgender, door haar ouders ironisch genoeg ‘Noah’ genoemd. Noah noemt zich ‘non-binair’ en wil graag met ‘hen’ aangesproken worden. Als redacteur en taalliefhebber gaan bij deze verkrachting van het Nederlands mijn nekharen overeind staan. Noah voelt zich niet man of vrouw, ondanks dat ze als vrouw geboren is. Vanuit de Bijbel weten we dat je niet op je eigen gevoelens moet vertrouwen. Je gevoelens kunnen ernaast zitten. Want wat je gevoelens je ook vertellen, je biologie vertelt je iets anders.

Een lesje biologie
Je DNA is opgedeeld in 23 chromosomen. Van elk chromosoom heb je er twee in elke celkern zitten: eentje heb je geërfd van je vader, de andere van je moeder, 46 in totaal. Twee daarvan zijn de zogenaamde geslachtschromosomen. Waar alle andere 22 paar chromosomen (ongeveer) gelijk zijn, bestaan er twee verschillende soorten geslachtschromosomen: X en Y. Van je moeder krijg je altijd een X-chromosoom. Van je vader kun je een X of een Y krijgen. Heb je XX, dan ben je een meisje. Met XY ben je een jongen. That’s it.

Geslachtschromosomen

De uitzondering op de regel
Elke regel heeft uitzonderingen. Niet iedereen wordt geboren met XX of XY. Soms gaat er namelijk iets mis met de celdeling en krijg je te maken met ‘trisomie’. De bekendste variant daarvan is trisomie-21, het syndroom van Down. Dat betekent dat zo’n persoon van het 21e chromosoom niet twee, maar drie kopieën in zijn cellen heeft.
Ook met de geslachtschromosomen kan dat gebeuren. Als iemand twee X-chromosomen én een Y met zich meedraagt, kan deze persoon zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen ontwikkelen (al werkt maar een van de twee, doorgaans): een hermafrodiet genoemd. Niet iedere hermafrodiet is XXY. Soms gebeurt het dat twee bevruchte eicellen samengaan. Zo’n persoon heeft als het ware de cellen van twee personen in zich: een ‘genetisch’ mozaïek genoemd, wat ook tot tweeslachtigheid kan leiden. En dan is er nog de mogelijkheid dat genetische defecten ervoor zorgen dat iemand hermafrodiet is.
UPDATE – een lezer mailde mij het volgende: Er zijn ook mannen die xxy chromosomen hebben, die volledig man zijn, ze zijn helaas niet vruchtbaar. dit is het syndroom van Klinefelter. Dit syndroom brengt een verzameling klachten met zich mee.
Hiermee is Klinefelter dus ook een uitzondering op de XX-of-XY-regel.

Vrije keuze
Opvallend genoeg heb ik nog nergens van hermafrodieten gehoord dat ze in de belediging schieten vanwege ‘dames en heren’. Degenen die dat doen zijn mannen en vrouwen die niet tevreden zijn met hun eigen geslacht. Sommigen van hen laten het veranderen door middel van operaties, anderen kiezen ervoor om zich dan weer als man, dan weer als vrouw te gedragen. Maar hoe graag ze het ook willen, hoeveel hormonenkuren ze ook nemen of operaties ze ondergaan, en hoe ze zich gedragen, wanneer je het DNA van zo’n persoon in kaart brengt liegen de gegevens er niet om: XY of XX, jongen of meisje, man of vrouw.

Van God losCranach_the_Elder_Adam_and_Eve.jpg
“Heb je niet gelezen dat God de mens in het begin mannelijk en vrouwelijk heeft gemaakt?” Deze retorische vraag stelde Jezus aan de farizeeën toen ze Hem over het huwelijk ondervroegen. Jezus nam de schepping uiterst serieus. Voor Hem was dat de basis van het huwelijk. Zo hoort het te zijn: één man met één vrouw. Elke andere combinatie wijkt af van het ideaal. Maar volgens homobewegingen (die ook opkomen voor de transgenders) moet dat ideaal worden opgerekt. Iedereen met iedereen, vrije keuze van partner en geslacht, dat is het nieuwe ideaal. Alsof God, de Schepper van hemel en aarde, Die elk mens wonderbaarlijk mooi heeft geweven in de buik van zijn moeder, niet zou weten wat het beste voor je is…

Schepping en zondeval
De drang naar een wereld zonder God neemt steeds extremere vormen aan. De satan gaat rond als een briesende leeuw. Traditionele, door God geschapen geslachten worden gezien als ‘beklemmend’ en ‘ouderwets’. Maar is dit werkelijk zo onverwacht? Door het geloof in de zesdaagse schepping en de zondeval te verruilen voor een geloof in evolutie zien mensen zichzelf niet meer als mensen, maar als dieren. Dit is geen nieuw probleem. Paulus schreef er al over in zijn brief aan de Romeinen:

Want [mensen die de waarheid in ongerechtigheid onderdrukken] hebben, hoewel zij God kennen, Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar zij zijn verdwaasd in hun overwegingen en hun onverstandig hart is verduisterd.
Terwijl zij zich uitgaven voor wijzen, zijn zij dwaas geworden,
en hebben zij de heerlijkheid van de onvergankelijke God vervangen door een beeld dat lijkt op een vergankelijk mens, op vogels en op viervoetige en kruipende dieren.
Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven aan de onreinheid om hun lichamen onder elkaar te onteren.
Zij hebben de waarheid van God vervangen door de leugen, en het schepsel vereerd en gediend boven de Schepper, Die te prijzen is tot in eeuwigheid. Amen.

Romeinen 1:21-25, HSV

Harde woorden van Paulus, en bijzonder actueel. Mensen erkennen God niet meer als hun Schepper, dus heeft God ze overgeleverd aan hun zondige begeerten. Eigen schuld, dikke bult. Ze vervangen de waarheid van God – de mens is mannelijk en vrouwelijk geschapen – door de leugen van genderneutraliteit. Ze vereren zichzelf, het schepsel, boven de Schepper, door te zeggen het beter te weten dan Hem.

equality-2110598_960_720
Wie bepaalt je geslacht, jij of God?

Zondeval in de praktijk
Iedereen die nog twijfelde over de historiciteit van de schepping en de zondeval hoeft maar om zich heen te kijken. Het willens en wetens ontkennen van Gods waarheid; juist door dit gedrag bevestigen deze mensen de Bijbel.

Maar ja, als je ze dat voorhoudt zullen ze wel weer in de belediging schieten…


4 reacties op ‘Genderwaanzin

 1. Grappig hoe boos mensen zich kunnen maken over iets wat helemaal geen invloed heeft op hun leven. Volgens mij is het goed de wensen van mensen te respecteren zolang dit geen negatieve invloed heeft op jouw leven of die van anderen, ongeacht of je er in geloofd of niet.

  Like

  1. Dag Jochem,

   Ik ben niet boos, wel bezorgd. En wel omdat deze keuzes wel degelijk negatieve invloed hebben op andere levens, met name wanneer deze mensen vervolgens zelf kinderen krijgen/adopteren. Dus ja, er is een maatschappelijk probleem…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s